divendres, 16 de desembre del 2011

Per un millor sistema públic de salut


Al document presentat ahir, Per un millor sistema públic de salut, diverses entitats sanitàries alerten que la tramitació de la llei òmnibus permetrà que l'ICS "deixi de ser una entitat pública que presta exclusivament serveis públics de salut per passar a ser un conglomerat empresarial al servei d'un mercat sanitari de serveis públics, privats, beneficis ocults i lucre explícit".

Des de la Intersindical-CSC, ja vam comparèixer el 26 d’abril de 2007 davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per exposar les nostres reivindicacions respecte la llei que va reformar l’ICS i que va donar lloc a la vigent Llei de l’ICS, Llei 8/2007.

La posició del sindicat entorn d’aquella proposta, es pot resumir en els següents punts:
• Compartim la necessitat d’adequar l’ICS per donar resposta als nous reptes i demandes de l’atenció sanitària.
• Considerem que aquests canvis son també possibles en el marc actual de l’ICS.
• La transformació d’alguns serveis sanitaris en empreses públiques no ha suposat una millora en la gestió respecte a l’actual ICS, tant en termes d’eficàcia, d’eficiència, ni tampoc en el nivell de satisfacció dels usuaris.
• El principal problema del sistema sanitari català en general i de l’ICS en particular és el de la manca de finançament públic.
• Per nosaltres, la coexistència de professionals fent la mateixa feina amb condicions laborals diferents (estatutaris, funcionaris i laborals), no és la millor manera d’afavorir la implicació, la motivació, i la participació dels professionals, i pot crear greuges entre professionals, que en res milloraran la qualitat de l’assistència.

Un informe encarregat pel mateix Govern de la Generalitat en aquell moment desaconsellava la proliferació d’empreses públiques perquè, entre altres coses, no són “ni carn ni peix”. En aquella compareixença d’abril de 2007, ja vam manifestar: “Deixem, doncs, de posar “pegats” a la sanitat pública catalana i plantegem-nos els canvis a més llarg termini i amb la participació de tothom, començant pels usuaris i els professionals d’aquesta sanitat pública que pot i ha de millorar. Tenim el referent, com a mínim formal, del Pacte Nacional per l’Ensenyament i alguns altres Pactes Nacionals fent cua. Per què la sanitat n’ha de quedar exclosa?
Com a sindicat, modestament, col·laborarem en totes aquelles iniciatives que, partint del consens i la màxima participació social, ajudin a bastir una sanitat pública de qualitat i ens oposarem, també des de la nostra modèstia, a maquillatges conjunturals sorgits de la lògica funcional de les elits de les organitzacions que ens impedeixen de pensar què volem ser quan siguem grans. “
Malgrat la distància en el temps la situació segueix vigent al 2011, quan se’ns parla de trossejar l’ICS amb la creació de “entitats professionals participades”, les intencions de modificar la vigent Llei de l’ICS mitjançant la Llei Òmnibus.