dimecres, 14 de desembre del 2011

Salut convertirà en empreses els hospitals públics de Lleida i Girona


Publicat a EL PAIS

El trossejament, que l'ICS farà extensiu a tot Catalunya, afectarà desenes de Centres d'Atenció Primària
El trossejament de l'Institut Català de la Salut (ICS) en una sèrie de petites empreses públiques començarà el proper any en els centres sanitaris de Girona i Lleida, han detallat ahir fonts del Departament de Salut sobre la prova pilot d'aquest nou pla. L'Hospital Trueta de Girona i l'Arnau de Vilanova lleidatà seran els primers grans centres sanitaris públics catalans gestionats amb independència de l'ICS, alhora que desenes de ambulatoris de les dues províncies també constituiran al voltant de 12 empreses públiques, segons el full de ruta traçada per Salut , que pretenen estendre-la a tot Catalunya.

El grau d'autonomia d'aquestes empreses quedarà subjecte, però, a la concreció dels canvis legals que pretén aprovar el Govern de CiU al Parlament per poder fraccionar l'ICS, la major empresa pública de Catalunya amb una plantilla d'uns 40.000 empleats.
El departament que dirigeix ​​Boi Ruiz és especialment ambiciós en aquest sentit: el pla aspira que els hospitals i ambulatoris disposin de número d'identificació fiscal propi i s'obrin a l'entrada de capital privat mitjançant vies com constituir societats mixtes amb operadors privats o bé participats pels propis professionals, que esdevindrien en una mena d'accionistes d'aquests centres. La prova pilot, per ara, només donarà el primer pas de traspassar la gestió dels centres a la direcció dels hospitals i ambulatoris.
Els CAP s'agruparan per zones geogràfiques per funcionar com empreses autònomes desvinculades dels hospitals públics. Cada ambulatori derivarà el pacient al centre hospitalari que consideri oportú trencant així l'estructura territorial de l'ICS. La gestió d'aquests ambulatoris l'assumirà la direcció d'atenció primària pertinent, que, al seu torn assumirà, les noves competències que el nou Pla de Salut atorga als CAP: els metges assumiran tasques d'especialista en les malalties d'oftalmologia, salut mental, dermatologia, otorinolaringologia i les relacionades amb l'aparell locomotor. "Seran centres més competitius", defensen fonts de Salut per incentivar els professionals afectats pel nou canvi. El resultat econòmic derivat de la gestió del centre repercutirà en el propi centre: si hi ha superàvit o pèrdues haurà assumir el propi hospital o grup de ambulatoris. Es tracta d'una extensió i aprofundiment d'un model d'autonomia que ja funciona en alguns CAP.