dimarts, 24 de gener del 2012

L'ICS vol anar reobrint quiròfans fins que es recuperi l'activitat del 2010


Publica La Vanguardia
L'hospital Joan XXIII és el primer que torna a obrir tota la cirurgia major
L'hospital Joan XXIII de Tarragona reobrirà en les pròximes dues setmanes els cinc quiròfans que va tancar mesos enrere pels dràstics retallades pressupostàries de l'any passat. És el primer a concretar la recuperació de la cirurgia perduda que es pretén en tot l'Institut Català de la Salut al llarg d'aquest any. "El de l'any passat van ser mesures conjunturals, perquè calia adequar-se a un pressupost un 10% mes baix", assenyala el gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas.
Aquestes mesures conjunturals suprimir tota la cirurgia extra, la de la tarda, que havia aconseguit rebaixar llistes d'espera, i van tancar durant mesos un bon nombre de quiròfans de demà que s'han anat reobrint de mica en mica, però principalment per problemes greus i urgents, com la cirurgia oncològica i els trasplantaments. Hi ha un gran nombre d'operacions programades de patologies de les que podien esperar que se n’han quedat fora. Es tracta, entre d’altres, de les pròtesis de maluc o de genoll, que són les que més es recuperaran amb la normalització quirúrgica. "Finalment n’hem reduït el 11,3%, 12.386 operacions menys", assegura el gerent de l'ICS. "I el pla és que enguany ens tornem a acostar a la xifra del 2010, si no podem assolir les 109.000 operacions, hem d’arribar almenys a les 105.000".
Com es poden obrir quiròfans si el pressupost és el mateix que el de l’any passat? "Gràcies a la consolidació de les mesures estructurals que vam anar adoptant al llarg del 2011 i que ara ja funcionen des de l'1 de gener. I són estalvis per sempre: estalviem en inversions energètiques en acudir al mercat lliure, en la rebaixa de preus de els proveïdors, en utilitzar menys llits per al mateix nombre d'altes disminuint l'estada mitjana, en racionalitzar proves complementàries i unificar laboratoris, en la reordenació de les guàrdies de la primària ...". Casanovas explica que les llistes d'espera, que han crescut molt aquest 2011, no es podran reduir, "però s'agilitaran". Segons el gerent de l'ICS no es tracta de tornar a obrir tots els quiròfans i també a la tarda, "sinó d'anar incrementant l'activitat amb més eficiència, per exemple augmentant el nombre d'intervencions en cada sessió quirúrgica, encara que si cal obrir algun quiròfan de tarda, es farà ".
A Vall d'Hebron, on ahir es van col·llapsar les urgències - "per un pic enorme de casos complicats", segons fonts del centre, que va obligar a trucar a personal per reforçar el cap de setmana i demanar que altres hospitals atengueren algunes de les seves urgències -, el director de processos quirúrgics, Vicenç Martínez Ibáñez, ha estat cessat en el seu càrrec per discrepàncies profundes amb la manera de recuperar aquesta activitat quirúrgica, que va arribar a finals del 2010 a nivells màxims.
A Tarragona, l'únic territori on de moment s'ha concretat la normalització i que ha inclòs reobrir 60 llits, els sindicats asseguren que l'hospital Joan XXIII s'ha vist forçat per la pressió assistencial del moment, amb un increment global del 256% de les llistes d'espera en els últims mesos. En l'actualitat, fins a 960 pacients esperen al Joan XXIII per operar de cataractes, 298 per les varius i 264 per a una pròtesi de genoll, .... Les mateixes fonts recorden que a les tardes els quiròfans del centre tarragoní seguiran tancats, de manera que no es podran reduir les llistes d'espera, en no recuperar-se l'activitat prèvia a les retallades.
Per a la resta de la xarxa hospitalària, els centres concertats, el panorama de moment continua congelat: es repetirà pressupost (es presenta dimarts) i activitat contractada.
L’ACTIVITAT DE L'ICS
Cirugia major
2010    109.175 intervencions
2011    96.789 intervencions
Variació 2010/1011    -12.386 intervencions (-11’3%)
Cirugia Menor Ambulatòria
2010    65.447 intervencions
2011    70.127 intervencions
Variació 2010/2011    +4.680 intervencions (+7’2%)