dimecres, 25 d’abril del 2012

"Hi ha risc d'una sanitat per a rics i altra per a pobres"

Joan Benach, professor i investigador sobre desigualtats en salut de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, ​​creu que hi ha indicis d'un risc molt alt de transformació de l'actual sistema sanitari públic i universal per un altre amb dos models, per a rics i pobres.

"Hi ha suficients indicis que no estem sols en un moment de retallades sinó també de probabilitat i risc molt alt de canvi de model sanitari per un doble: per a rics i pobres", ha declarat  Joan Benach, professor i coordinador del Grup d'Investigació sobre Desigualtats en Salut (GREDS) de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la xarxa internacional Employment Conditions Network (EMCONET). Acaba de publicar el llibre titulat La sanitat està venda (Icaria Editorial) juntament amb Carles Muntaner, del mateix grup i també professor de la Universitat de Toronto i la Johns Hopkins School of Public Health de Baltimore; Gemma Tarafa, doctora en biologia molecular, i Clara Valverde, de la Lliga sobre la Síndrome de la Fatiga Crònica.



• Critica les polítiques neoliberals i el 'desmuntatge' de l'estat del benestar
El missatge principal del llibre és que cal defensar el sistema públic de salut de les polítiques neoliberals i de desmuntatge de l'Estat de Benestar i que sigui finançat suficientment per una fiscalitat progressiva, però també millorar-lo, centrant-lo en la salut i no en la malaltia i la medicalització creixent i fer que garanteixi l'equitat, l'eficiència, la qualitat i disminueixi les desigualtats, especialment en època de crisi. Exposen la teoria d'un "cop d'estat" contra la sanitat pública on intervindrien els interessos econòmics d'una minoria que vol fer de la sanitat pública un negoci, i acaben dient: "La ciutadania ha de saber el que ens juguem. El creixement d'un moviment popular, participatiu i valent, que defensa i promou la millora de la sanitat pública és motiu d'esperança ".


Quina sanitat tenim i per què diuen que hi ha risc de perdre-la? "L'atenció sanitària a Espanya, pública i universal, sense ser perfecta és bona i ha costat molta lluita i esforç, la prova és que no tots els països la tenen. Ara hi ha un risc molt alt no només que resulti retallada sinó fins i tot privatitzada , recolzant-se sobre una base més mercantil que no de drets de la salut. El model mercantil és més ineficaç i injust i produeix desigualtats i afecta la salut especialment de la població més modesta ", ha dit Benach, que també és autor de Desigualdades  en salud en  a España (1996) i Catalunya (2003, 2005) i els Atles de mortalitat en àrees petites d'Espanya (2001, 2010) i Catalunya (2004).

·    La sanitat està en venda. Recolza aquesta visió en els discursos dels politics, càrrecs amb conflictes d’interès, l’increment de la doble cobertura i l’activitat de grups privats


Sobre l'evidència d'aquest risc destaca els recents discursos públics d'alguns polítics amb responsabilitat de govern, que "diuen les coses de certa manera per no dir-les explícitament, per por a la resposta ciutadana".
Apunta, per exemple, algunes declaracions dels consellers catalans de Salut i Economia, Boi Ruiz i Andreu Mas-Colell, respectivament, i els conflictes d'interès de persones que ocupen càrrecs en l'administració sanitària, com Josep Prat, president l'Institut Català de la Salut, que compareixerà per això en breu, al Parlament. "També a la gent del PP els hem sentit dir unes coses en la campanya electoral i ara veiem que governant estan fent altres", ha afegit.
Altres evidències que posa en relleu són les dades sobre doble cobertura (pública i privada), que estan augmentant davant el temor de la ciutadania d'un empitjorament de la sanitat pública (encara que també per la guerra de preus a la baixa en les pòlisses col·lectives de les companyies asseguradores), i que hi ha grans grups privats i de capital risc bolcats especialment ara en el negoci de la sanitat, "que és un camp amb un potencial molt alt".