dimecres, 16 de maig del 2012

Nou cop de destral per al personal estatutari dels serveis de salut


El Govern continua castigant els empleats públics
El Reial decret llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions, publicat el 24 d’abril al BOE, inclou modificacions de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut. Les modificacions són:

- RETALLADA DE PLANTILLES. - El Ministeri de Sanitat aprovarà un catàleg homogeni que establirà les equivalències entre les categories professionals dels serveis de salut.
Aquesta mesura, aparentment innòcua, cal relacionar-la amb la nota de premsa que va fer pública el Govern després de l'últim Consell de Ministres: Ordenació dels recursos humans. - Per facilitar la mobilitat i aquests professionals entre els serveis de salut s'elaborarà un catàleg homogeni de categories professionals on s'estableixin equivalències.
El que pretenen és estalviar 500 milions mitjançant mesures de "ordenació dels recursos humans" que, en la pràctica, es concretaran en retallades de plantilles, el que incrementarà encara més les llistes d'espera i deteriorarà l'assistència. Aquesta quantitat equivaldria a l'eliminació de més de 15.000 treballadors de la sanitat.
- RETRIBUCIONS VARIABLES. - En les retribucions s'inclouran procediments de "avaluació de l'acompliment". Aquesta avaluació "periòdica" determinarà una "part de les retribucions complementàries que estaran vinculades a productivitat, rendiment i al contingut de l'activitat que es realitza".
Cal relacionar aquesta mesura amb el publicat aquests dies a la premsa: l'objectiu és que el 25% del salari sigui variable.
- COBRAREM MENYS ESTANT DE BAIXA. - Deixa d'aplicar al personal estatutari el descompte de les baixes mèdiques (IT) a partir de l'1 º dia del 4 º mes. Cada Comunitat Autònoma podrà  decidir el que es cobra estant de baixa.
- INTEGRACIÓ FORÇOSA A FUNCIONARIS. - El personal funcionari APD i la resta de funcionaris que presti serveis en institucions sanitàries públiques haurà d'integrar, abans del 31 de desembre de 2012, com a personal estatutari.
Si no ho fan seran adscrits a òrgans administratius que no pertanyin a les institucions sanitàries públiques.
- SUPRESSIÓ DE CONTINGENT I ZONA. - Des del 31 de desembre de 2013 (modificacions posteriors publicades al BOE), queda suprimida la modalitat de quota i zona, i es procedirà a una integració forçosa d'aquest.
- SUPRESSIÓ DEL COMPLEMENT DE PENSIÓ. - Queda suprimit el complement de pensió per al personal sanitari no facultatiu que, amb més de 25 anys de servei i amb almenys 60 anys complits (o bé jubilats en edat reglamentària), la seva pensió no arribava al100% de les seves retribucions.