dimecres, 16 de maig del 2012

Sanitat corregeix el decret de reforma per limitar el copagament d'ambulàncies

Segons publica La Vanguardia
Els fàrmacs que es dispensen a l'hospital seguiran finançats al 100%.
Salut va proposar aquests canvis, però no va poder aturar la volta al model de cotització.
Les modificacions en un reial decret llei només es fan com a correcció d'errors.
La Conselleria de Salut ha aconseguit col·locar un parell de correccions en el Reial decret llei que reforma la sanitat pública espanyola i que va ser aprovada fa gairebé un mes. D'una banda, el copagament que s'imposarà en prestacions de l'ara anomenada cartera de serveis suplementària (el que inclou a més de la farmàcia, el transport sanitari no urgent, les pròtesis externes i ortopròtesis i els productes dietètics) tindrà un límit.

En el text del 20 d'abril, s'establia que "el percentatge d'aportació de l'usuari es regirà per les mateixes normes que regulen la prestació farmacèutica, prenent com a base de càlcul per a això el preu final del producte i sense que s'apliqui cap límit de quantia a aquesta aportació". El nou text de correccions publicat ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) matisa la mesura: "On diu: '... sense que s'apliqui cap límit de ...', ha de dir: '... sense que apliqui el mateix límit de ... '. En farmàcia s'ha establert com topalls per als pensionistes les quantitats de 8 o 18 euros al mes en funció de la seva renda. En aquests altres copagaments no es coneix encara el límit, només que no es s'aplicarà el mateix que en farmàcia.
Fins l'aprovació del decret, aquestes prestacions de vegades tenien una aportació fixa (de 12 o de 30 euros, segons el tipus d'ortiprótesis) o estaven totalment exemptes, com és el cas de transport sanitari no urgent, que utilitzen sobretot malalts crònics renals que acudeixen a diàlisi diverses vegades a la setmana i malalts oncològics per rebre radioteràpia i quimioteràpia. Després del Reial decret, aquestes prestacions havien de ser pagades parcialment pels usuaris, "amb un nivell d'aportació d'acord al determinat per a la prestació farmacèutica" i sense cap límit de quantia. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va encarregar als juristes del departament una proposta alternativa que impedís el greu perjudici econòmic a malalts que necessiten constantment aquest tipus de prestacions. El problema és que un Reial decret llei no es pot esmenar al Parlament. Només es pot corregir via errades. Així que la proposta negociada al llarg de les últimes setmanes s'ha concentrat a eliminar una paraula o posar comes.
L'altre èxit que s'atribueix la Generalitat és que quedés fora del copagament la medicació de dispensació ambulatòria però que es lliura als hospitals, com els citostàtics per a malalts de càncer i medicació per a malalts de sida i altres processos greus crònics, i que es proporciona als hospitals perquè surt caríssima i no hi ha farmàcia que pugui oferir-la.
En l'articulat del Reial decret llei del dia 20 d'abril "de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut" s'estableix que el copagament farmacèutic inclou la medicació ambulatòria de l'oficina de farmàcia o del servei de farmàcia, és a dir, als hospitals. El text creava així una situació d'enorme dificultat per a la majoria dels pacients actius i fins i tot no actius, perquè els preus d'aquests tractaments solen ser de tres xifres i de vegades de quatre. Amb aquest escenari, l'aportació mínima, la del 10%, ja podia suposar una bretxa econòmica insalvable per a molts, i si el copagament corresponent era del 40% o del 60%, els podia resultar literalment impagable. Els experts en economia de la salut de diverses universitats van cridar l'atenció sobre l'injust i desproporcionat de tots dos punts que es modifiquen: que no hi hagués un límit per a les prestacions secundàries, utilitzades precisament pels ciutadans més malalts i que es refereixen a productes que costen diversos milers d'euros, i per haver de pagar una part d'aquestes medicacions de dispensació en hospitals.
Aquests mateixos experts també van cridar l'atenció sobre el retrocés en matèria de drets que suposa la tornada al model de cotització en lloc del de Sistema Nacional de Salut al qual s'accedeix per ser ciutadà. Però aquesta proposta de correcció no ha tingut èxit, reconeixen en el Departament de Salut.
Demà dijous es durà aquesta reforma sanitària al Congrés, però la fórmula de Reial decret llei no admet esmenes a la cambra. Només es pot aprovar o rebutjar, de manera que previsiblement entrarà en vigor tal com ha quedat redactada amb les actuals correccions.