dilluns, 4 de juny del 2012

El Consell de Garanties Estatutàries dictamina que el decret sanitari vulnera la Constitució i l'Estatut

Segons Agencies

Considera inconstitucional l'article que regula l'assistència sanitària als estrangers

Conclou que envaeix competències catalanes referents a la prestació de serveis sanitaris i a l'organització de la funció pública

El Consell de Garanties Estatutàries ha conclòs que el decret del govern espanyol que estableix una retallada de 7.000 milions d'euros en l'àmbit de la sanitat es contradiu amb tres articles de la Constitució i l'Estatut dos de l'Estatut.
Segons l'òrgan consultiu de la Generalitat, el Reial Decret de mesures urgents de salut vulnera, entre d'altres, l'article 86.1 de la Constitució que permet prendre decisions a través de decrets-llei “en cas d'extraordinària i urgent necessitat”. Una urgència que el Consell de Garanties Estatutàries no veu provada. 

Així mateix, considera inconstitucional l'article del reial decret que regula l'assistència sanitària als estrangers “no registrats ni autoritzats com a residents”, que només seran atesos en urgències per malaltia greu o accident, i durant l'embaràs, part i postpart, encara que els menors de 18 anys rebran la mateixa assistència mèdica que un nen espanyol. Segons el Consell de Garanties, aquesta modificació és contrària a l'article 14 de la Constitució, que estableix que “els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

D'altra banda, el dictamen que van sol·licitar PSC, ERC, ICV-EUiA i SI, també ha arribat a la conclusió que el decret espanyol envaeix competències de la Generalitat. En concret, diversos apartats de l'article 162 de l'Estatut, que fa referència a les competències catalanes en prestació de serveis sanitaris, i l'article 136, que estableix les competències en funció pública.
També aprecia errors i invasió competencial en diversos articles del decret, com els que fan referència al concepte d'assegurat, la prescripció de medicaments, la dispensació de fàrmacs als hospitals, el canvi en les professions sanitàries i en els estatuts del personal, entre d'altres.
La decisió del Consell s'ha adoptat per unanimitat, si bé un dels magistrats, el president del Consell de Garanties Estatutàries, Eliseo Aja, ha emès un vot particular en què apunta que la restricció al dret d'assistència sanitària dels immigrants sense permís de residència vulneraria també l'article 13.1 de la Costitució.