dijous, 21 de juny del 2012

Reus porta al fiscal la gestió del president de l'ICS a Innova


Prat va ordenar pagaments no justificats per 1,1 milions a dos excàrrecs del CatSalut.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), portarà a la Fiscalia i al Tribunal de Comptes un informe sobre les presumptes irregularitats de Josep Prat, número dos del Departament de Salut ja que presideix l'Institut Català de la Salut (ICS), comeses quan aquest era el factòtum del holding d'empreses municipals Innova. El holding arrossega un deute de 216 milions d'euros.

L'informe detalla que Prat va signar entre 2007 i 2011 factures no justificades i presumptament falses per valor de 1,1 milions d'euros a dues persones: Carles Manté, directiu del Consorci de Salut i Social de Catalunya i director del Servei Català de la Salut (CatSalut) entre 2004 i 2006, nomenat per la consellera de Salut del tripartit, Marina Geli, i Jorge Batesteza, arquitecte que, segons figura en el seu currículum professional, també va estar vinculat al CatSalut fins a 2007 amb el càrrec de "Gerent 'Infraestructures de l'Àrea de Patrimoni i Inversions ". Manté va cobrar 720.000 euros d'Innova, la resta correspondria a Batesteza.


"Estem davant un presumpte cas de malversació de diners públics, un escàndol que pot tenir greus conseqüències. És deplorable", va afirmar ahir Pellicer. Els pagaments es van efectuar quan Lluís Miquel Pérez (PSC) era alcalde de Reus i president de Innova. Ahir, Pellicer, en roda de premsa, va demanar responsabilitats a Pérez i ho va vincular a la trama. "Hi ha un duo: l'exalcalde Pérez dins de l'Ajuntament i Prat des Innova. Van actuar sense control ", va acusar Pellicer.
L'alcalde va detallar la forma d'operar del presumpte entramat. Manté, va facturar a Innova 720.120 euros, IVA exclòs. Les factures van ser emeses per la societat CCM Estratègies i Salut, per un valor de 13.000 euros al mes entre 2007 i 2011. "El soci director d'aquesta empresa és Manté [l'esposa d'aquest és copropietària] i es va constituir set dies abans de signar un contracte de nou mesos amb Innova en concepte d'assessoria", va dir Pellicer.
L'acord, ha subratllat Pellicer, va ser signat el 15 de març de 2007 per Prat i no hi va haver cap concurs públic per a adjudicar: es va atorgar directament. "El contracte exigia una contraprestació de treball, però quan va finalitzar no hi va haver cap justificació de cap treball", va esgrimir Pellicer. A més, Manté va seguir "facturant sense contracte ni justificació de 2008 a 2011, i qui el va autoritzar i va firmar va ser una altra vegada Prat", ha precisat l'alcalde de Reus.
El holding municipal deixo de pagar Manté el juny de 2011, quan els socialistes van perdre l'alcaldia després de 32 anys al poder municipal.  No obstant això, encara que no fossin abonades, l'empresa de Manté va seguir enviant factures a Innova fins a finals de 2011.
En el cas Batesteza els pagaments es van materialitzar entre juny de 2007 i setembre de 2010, ascendeixen a 387.000 euros i es van efectuar en concepte d'assessorament tècnic en inversions d'Innovació en infraestructures sanitàries. Segons l'alcalde, tampoc en aquest cas "hi ha justificació de cap treball realitzat".
Els pagaments a Batesteza, va explicar Pellicer, són més complexos: facturava a l'hospital Sant Joan de Reus. Allà, les factures eren aprovades pel directiu d'àrea de salut de Innova Lluís Nualart, que les enviava a Prat perquè ordenés el pagament.
 L'alcalde convergent demana que la justícia "actuï amb contundència" i augura nous casos de presumpta corrupció. "Ens hem trobat sous astronòmics, factures amagades, regidors amb sobresous i dietes ... sembla que encara no hem arribat al fons ", va admetre Pellicer. L'alcalde fa referència al sou de Prat, que cobrava 228.000 euros anuals i tenia un Audi A6 a la seva disposició, ja Nualart, que percebia 226.000 euros a l'any fins que va deixar també el seu lloc en Innova fa tres mesos. També a sis regidors o alts càrrecs de CiU, ERC, el PP i el PSC dels que s'ha fet públic que han cobrat dietes o sobresous d'Innova, que deu 216.000.000, el Consistori en deu 400.