divendres, 15 de juny del 2012

Sanitat ampliarà la cobertura a rendes de fins a 100.000 euros


Publica La Vanguardia

El nou decret rectificarà perquè els qui no cotitzen no hagin d’acreditar-se com a “sense recursos”.

El Ministeri de Sanitat ampliarà la cobertura sanitària a tots els residents a l’Estat espanyol que tinguin unes rendes anuals de fins a 100.000 euros. Aquest canvi que es concretarà en un nou decret corregirà així el reial decret de 20 de maig que deixava fora d’un sistema sanitari universal les persones que no cotitzen, no han cotitzat mai o no són beneficiàries d’algun cotitzador. Per a aquests casos només quedava la possibilitat d’acreditar que eren “persones sense recursos” si volien obtenir la targeta sanitària. El proper 27 de juny podria aprovar-se aquest canvi en el consell interterritorial de sanitat.


Amb la mesura s’intenta universalitzar de nou l’assistència sanitària, que va quedar restringida amb el reial decret de 20 de maig, que excloïa els majors de 26 anys que no han cotitzat un mínim de dos anys, els professionals liberals que acaben d’estrenar el dret a la sanitat pública (des de fa dos anys a Catalunya i des de desembre passat per a la resta de l’Estat), els ciutadans espanyols que han treballat  a l’estranger i no han pogut cotitzar aquí. Els que no cotitzen i tenen rendes superiors a 100.000 euros anuals podran pagar una quota en un conveni especial.
L’altre grup d’exclosos , els estrangers que no tenen permís de residència o es queden sense –una situació que ara és freqüent entre persones que fa anys que són a l’Estat espanyol i es queden a l’atur-, segueix fora de cobertura.
Els recursos d’inconstitucionalitat anunciats per diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, contra el reial decret que reforma la sanitat estan en plena negociació i aquest esborrany evita algunes de les raons perquè es presentin.