divendres, 3 d’agost del 2012

Cuina ràpida: plats sans en menys de 10 minuts

Aliments llestos per consumir
La indústria alimentària ofereix al consumidor un ampli menú de productes ja elaborats i punt de consumir o que requereixen una mínima manipulació. Aquesta comoditat pot ser útil en moments puntuals, quan es prioritza el temps que es vol destinar a les activitats que no passen per la cuina.
1. Amanides de cinquena gamma. Els aliments de cinquena gamma es venen ja preparats i llestos per a un consum immediat. Les amanides envasades en bossa, rentades, tallades i llestes per al seu ús són un exemple clar d'aquest tipus de plats preparats. Convé obrir-les i airejar abans de menjar perquè es dissemini l'olor que desprenen en estar conservades en "atmosferes modificades". Alguns plats cuinats només requereixen obrir l'envàs i gaudir del contingut, com arrossos, amanides i plats de pasta, carn o peix cuinats, entre d'altres.
2. Llegums i verdures en conserva "al natural". Encara que l'apropiat és menjar les verdures el més fresques possibles, a més que les llegums cuinats a casa amb diferents amaniments són més saboroses, les conserves al natural (en aigua i sal) són un bon recurs per completar qualsevol plat en pocs minuts.
3. Peixos en conserva o fumats. Tonyina, bonítol, verat i sardinetes són els peixos en conserva més populars. N'hi ha en escabetx, en oli i al natural, pel que es pot escollir la preparació que més convingui al plat que es prepararà. Els fumats com la truita, el salmó o el bacallà donen el contrast de sabor pronunciat a les receptes a les quals s'afegeixen.
Cuina exprés: plats freds o temperats
En els dies d'intensa calor, quan fa calor, el paladar i el cos agraeixen el contrast de temperatura, de manera que vénen de gust més els plats freds o temperats. Els entrepans són un clàssic de les elaboracions fredes. A més, la seva versatilitat quant a barreja d'ingredients, la seva rapidesa d'elaboració i el seu fàcil transport permeten que sempre es tinguin en compte com a recurs fàcil de menjar ràpid que, ben plantejada, resulta molt equilibrada. No obstant això, hi ha multitud d'idees de menjars ràpids i sanes que es fan al mateix temps en què es prepara l'entrepà.
4. Arrossos i pastes. Són idonis per menjar una o dues vegades per setmana cada un i permeten moltes variacions de textures i sabor.
• Uns espaguetis amb bolets, gambes i alvocat es preparen en 15 minuts. Mentre es cou la pasta, es fa el ofegat de bolets o xampinyons (es venen laminats), s'afegeixen les gambes pelades i, al final, l'alvocat trossejat.
• Deixar llest la nit anterior un macerat de bolets, pinyons i panses és un bon recurs per barrejar amb uns llacets de pasta, que es couen en només 10 minuts, o amb un arròs basmati que triga el mateix temps a cuinar.
• Un plat diferent es prepara en temps rècord en barrejar arròs o pasta amb escalivada.
• El cuscús es cuina abans que l'arròs i la pasta, i la seva versatilitat culinària permet improvisar gairebé qualsevol tipus de plat. La barreja de cuscús amb fruits secs i verduretes és molt simple de preparar i molt completa des del punt de vista nutricional, igual que el cuscús saltat amb pèsols.
5. Els llegums. Són molt importants en la dieta i cal menjar-ne, com a mínim, dues vegades per setmana. Dues opcions de llegums exprés poden ser les següents:
• Amanida de mongetes blanques amb salmó fumat. Per elaborar aquesta recepta en temps rècord es parteix de les mongetes en conserva, que s'aclareixen i s'escorren. Es trossegen els vegetals i es barregen amb el llegum. S'empra salmó envasat i s'afegeix en el moment de consumir el plat, igual que l'amaniment d'oli i vinagre. No cal afegir sal, atès que el salmó ja és un aliment bastant salat.
• Per variar el menú, la recepta de llenties a la vinagreta queda deliciosa si es menja ben fresca i preparar-la costa molt poc. N'hi ha prou de disposar de les llenties cuites (sobres del dia anterior) o en conserva natural. Un cop escorregudes, es barregen amb la vinagreta elaborada amb els pebrots tallats a trossos, la ceba tendra fresca i la tonyina. Si el menjar es durà a un lloc on no hi ha nevera per mantenir freda, es pot obviar el suggeriment d'afegir ou dur, ja que aquest aliment causa intoxicacions quan no es manté en bon estat de conservació.
6. Les fruites. El seu consum és fonamental per a l'organisme i, per això, es recomana menjar-ne cada dia, més encara quan són fresques i de temporada.
• Es pot començar l'àpat amb una amanida de fruites amb formatge mozzarella. El més laboriós d'aquesta recepta és pelar i trossejar les fruites, que no requereix més de 5 minuts. Per agilitzar el menjar, es porten tots els ingredients barrejats i s'afegeix el formatge en el moment just de menjar, juntament amb el guarniment.
• Qualsevol suc de fruites que es faci amb una sola fruita o amb la barreja de diverses (pruna amb maduixes; préssec, poma i llimona; albercoc, poma i préssec, pastanaga i taronja ...) es deixa llest en molt poc temps, sobretot, si es disposa de liquadora.