divendres, 7 de setembre del 2012

El Govern pensa en cobrar per alguns actes mèdics


Segons ACN
El director del CatSalut diu que "si no hi ha més diners" cal fer una reflexió per fer sostenible el sistema 
El Govern és partidari de "resituar" alguns serveis de la cartera pública de salut que actualment estan garantits per "fer sostenible" el sistema i garantir "el més bàsic". "Si no hi ha més diners hem d'anar mirant allò que no aporti un valor afegit o no sigui bàsic per la salvaguarda de la salut dels ciutadans per poder resituar-lo en altres nivells de la cartera", ha declarat en una entrevista a l'Agència Català de Notícies (ACN) el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa. Comparteix d'entrada la voluntat del govern espanyol, ja esmentat al reial decret de l'abril, de revisar si alguns serveis s'han de treure i si en d'altres s'ha d'introduir el copagament.

El govern espanyol treballa en una modificació de la cartera de serveis sanitaris dins dels canvis que està desenvolupant en l'àmbit sanitari. El director del CatSalut ha avalat en principi aquesta acció ja que ha afirmat que "si no hi ha més diners" el que cal fer és aconseguir que "com a mínim es tingui el bàsic garantit" però ha afegit que està a l'espera de conèixer com es vol desenvolupar aquesta reforma.
La postura que defensa Padrosa és que tenint en compte la "situació crítica" que es viu i que altres membres d'Europa "es plantegen si té sentit ajudar un país com Espanya que té un nivell de cobertura que ells no tenen" el que cal fer és "un procés de reflexió per salvar el que ens interessa". "Que com a mínim tinguem el bàsic garantit", ha afirmat.
Padrosa ha explicat que ja es va reunir el passat 14 d'agost amb el director de la Cartera Bàsica de Serveis sanitaris, Agustí Rivero, qui ha tingut converses amb d'altres directors de serveis sanitaris de la resta de territoris de l'Estat. El 12 de setembre està prevista una nova reunió amb tots els responsables dels diferents territoris de l'Estat. Ara espera conèixer "quin nivell d'acceptació" poden tenir les aportacions fetes des de Catalunya.
Padrosa ha explicat, que segons la informació que se'ls ha facilitat, entre l'octubre i novembre l'Estat hauria de tenir enllestit quins són els serveis que quedaran fora de la cartera, serveis que actualment ha assegurat que desconeix. Fins ara el Ministeri de Sanitat ha demanat al Departament de Salut que facilités informació sobre l'abordatge de determinades patologies, així com l'organització del transport públic. "Entenc i espero que el dia 12, quan estarem tots els directors de serveis autonòmics, se'ns concretin una mica més aquestes línies", ha asseverat.