dimecres, 5 de setembre del 2012

La mida de les tisores no és igual per a tothom


Segons publica El País
L'aeroport de Castelló ha gastat 35 milions en publicitat
L'aeroport de Castelló va ser inaugurat el passat any i des de llavors no ha rebut ni un sol avió. Des d’Aerocas encara es treballa per aconseguir els permisos necessaris perquè comenci a operar. Malgrat aquesta inactivitat, la societat pública va tornar a destinar més de cinc milions d'euros a despeses en publicitat, patrocini i relacions públiques per promocionar la instal·lació al llarg del passat any, tal com reflecteixen els comptes de la societat publicades dilluns. Aquesta despesa en publicitat se suma als trenta ja gastats des de que van començar les obres de l'aeroport.

En total, l'empresa pública va tenir el 2011 unes despeses d'explotació de 6,4 milions (cinc per publicitat).
A més, el Govern valencià, a través de la Societat de Projectes Temàtics (SPTCV) va concedir el 22 de març (dos dies abans d'inaugurar l'aeroport) un nou préstec participatiu per "facilitar" el desenvolupament de les activitats d'Aerocas i les seves inversions. El préstec va consistir en ampliar dos préstecs previs per una suma de 18 a 33.800.000. En total 15.000.000 més. El desembre de 2011 Aerocas ja havia disposat 32.150.000 d'aquest préstec.
A aquestes despeses cal afegir a més la pujada de sou del director general, Juan García Salas. Les auditories realitzades en els comptes del 2011 de la Generalitat deixen en evidència que, en el cas de l'aeroport, el director havia de baixar-se el sou en un 15% i no en un 8%. "Per tant, s'incompleix amb aquesta reducció per al personal directiu", recull el text. En lloc d'això, el 2011 la societat pública incrementar la retribució a García Sales en passar de cobrar 84.200 euros en 2010 a 88.104 l'any passat, fet que suposa un increment de 4.000 euros.
Des de la Conselleria de Turisme van confirmar ahir que des del juliol d'aquest any el director de l'aeroport cobra el mateix que un director general (55.400 euros) amb base a la nova normativa.
No és l'únic cas. Ni el director executiu de Castelló Cultural, Vicente Farnós, ni el conseller delegat, l'exalcalde José Luis Gimeno complir amb la reducció de salaris que va entrar en vigor el juny de 2010 arran del RD 3/2010 de mesures urgents en matèria de retribucions.
"A data d'aquest informe s'ha verificat que no s'ha aplicat la reducció de retribucions prevista", indica l'auditoria. Només l'exalcalde de Castelló percep 55.000 euros anuals pel seu càrrec de conseller delegat. El decret perseguia la reducció d'un 15% en els salaris similars al del president del Govern o als ministres.
Castelló Cultural manté a més la contractació de cinc persones (en alguns casos des de 2007) i pujades salarials d'altres tretze amb l'informe desfavorable de la Conselleria d'Hisenda. La despesa autoritzat pel Consell es supera en 120.374 euros. Per l'informe dels comptes es va requerir a la societat que justifiqués aquestes "divergències entre despeses de personal pressupostades". No es va presentar cap document al respecte.