diumenge, 9 de desembre del 2012

Tornen les protestes als hospitals


Publica Ara
Els hospitals catalans preparen una protesta conjunta per al dia 12 contra les retallades en sanitat que preveuen que s'incrementaran el 2013. També plana el fantasma de la privatització en alguns centres
Els professionals sanitaris auguren un 2013 de retallades i ja han començat a mobilitzar-se en defensa de la sanitat pública. Un grup de treballadors de l'Hospital de Sant Pau fa una setmana que estan tancats al vestíbul del centre, on han instal·lat tendes de campanya, i a l'Hospital Clínic han començat la setmana amb una protesta diària i una recollida de firmes. Les mobilitzacions s'estan estenent a la resta d'hospitals catalans, que preparen una mobilització conjunta per al 12 de desembre. L'assemblea de treballadors de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha aprovat una jornada de 24 hores de reivindicacions. "Començarem amb una assemblea a les dotze de la nit i acabarem amb una altra l'endemà, i la idea és que es converteixi en una tancada indefinida", ... El mateix faran al Clínic.

Els treballadors de l'Hospital Trueta (Girona), el Germans Trias (Badalona), el de Bellvitge (l'Hospitalet), el Parc Taulí (Sabadell), el Joan XXIII (Tarragona) i el de Viladecans han de votar en els pròxims dies en assemblea si se sumen a les tancades. "La idea és fer mobilitzacions com els companys de Madrid", ... Els treballadors de la sanitat pública de Madrid van fer dimecres l'última aturada dels quatre dies de vaga que havien convocat, i preparen noves aturades per a mitjans de desembre en contra de la privatització de la sanitat.
Els treballadors catalans protesten per les retallades aplicades des del juny del 2010 -reducció de llits, tancament de quiròfans a la tarda i allargament de les llistes d'espera- i les reduccions de sou que han patit les plantilles, algunes afectades també per expedients de regulació d'ocupació. A la retallada salarial del 5% s'hi suma ara la supressió de la paga de Nadal, que és el que ha acabat d'encendre els ànims. A més, preveuen que el sector de la sanitat patirà l'any que ve una nova retallada del 15%. No hi ha cap comunicació oficial pel que fa a aquest aspecte, però els treballadors s'agafen a les paraules del portaveu en funcions del govern, Francesc Homs, que va anunciar un ajust de 4.000 milions per al 2013. "Ja no es pot retallar més en eficàcia i eficiència. Només queda retallar en plantilles", alerta Sergi Hurtado, president del comitè d'empresa de l'Hospital Clínic.
Canvis en la gestió
Sobre el Clínic també hi plana l'ombra de la privatització, tot i que els 4.500 treballadors van rebre un correu electrònic del director general en què assegurava que se'n mantindria el caràcter públic. El centre està pendent des del 2008 d'un nou òrgan de gestió i s'estudien diferents fórmules jurídiques, des de l'autogestió dels metges fins a una fundació sense ànim de lucre. "S'han de buscar mecanismes sense perdre la titularitat pública i assegurant el nivell d'excel·lència", expliquen fonts del departament de Salut. En tot cas, serà feina de la pròxima legislatura.
Les pors, però, s'han revifat en saber-se que s'ha adjudicat la gestió d'un CAP de l'Escala a una empresa privada i no a la fundació que fins ara el gestionava, cosa que ha desfermat tota mena de crítiques. Salut argumenta que el concurs l'ha guanyat l'empresa privada i afegeix que 16 CAP més han sortit a concurs, tot i que només s'hi han presentat les entitats que ja els gestionaven. "Però el model i l'atenció que reben les persones no canvia", indica un portaveu del departament. Ja hi ha una desena de CAP autogestionats per metges, les anomenades EBA.