dijous, 31 de gener del 2013

Privatitzar l'ABS de l'Escala només fa estalviar 8.000 euros

Publica El Punt/Avui

En el concurs convocat per Catsalut, Eulen va fer una millor oferta en una única partida

L'empresa també va obtenir més punts en el projecte tècnic

El Departament de Salut s'estalviarà un total de 7.999 euros a l'any amb la privatització de la gestió de l'àrea bàsica de salut (ABS) de l'Escala. L'oferta econòmica presentada per l'empresa Eulen Servicios Sociosanitarios SA –a la qual Catsalut ha adjudicat la gestió de l'ABS de l'Escala per deu anys– és de 2.441.890,83 euros a l'any, 7.999 menys que la feta per la Fundació Salut Empordà. En els dos casos, les empreses licitadores van oferir un preu inferior al màxim proposat per Catsalut en el concurs. I els diners que s'estalviarà Salut corresponen íntegrament a l'apartat relatiu a les tires reactives, un producte que s'utilitza per determinar la presència d'algunes substàncies, com per exemple l'existència de sucre a la sang. En la resta d'apartats –equip d'atenció primària, productes intermedis, salut bucodental, reforços d'estiu i atenció a pacients crònics, complexos i fràgils–, Salut Empordà i Eulen van presentar unes xifres pràcticament calcades.

I és que tot i les declaracions que va fer ahir el conseller Boi Ruiz, negant que l'adjudicació a Eulen sigui una qüestió econòmica, el cert és que, en la resolució de l'adjudicació definitiva signada pel director de Catsalut, Josep Maria Padrosa, es destaca justament que la decisió s'ha pres “d'acord amb la proposta d'oferta econòmicament més avantatjosa”. De fet, a l'hora de valorar les dues empreses que es van presentar al concurs públic, dels 100 punts que es podien atorgar, 55 eren per a la proposta econòmica i 45, per a la proposta de caràcter tècnic. En aquest sentit, en la valoració tècnica Eulen va obtenir 40,5 punts i Salut Empordà, 38,5. Eulen va aconseguir dos punts i mig més en l'apartat d'autonomia de gestió. I en la valoració econòmica, Eulen es va emportar els 55 punts possibles mentre que Salut Empordà es va quedar amb 54,82 punts. Així, en la puntuació final, els dos candidats van quedar amb unes puntuacions molt igualades: Salut Empordà va obtenir 93,32 punts sobre 100 i Eulen, 95,5.
L'experiència no puntua
El conseller de Salut va argumentar ahir que, a pesar que Salut Empordà ha estat durant els darrers dotze anys gestionant l'ABS de l'Escala, d'acord amb la llei de contractes l'experiència no puntua. Ruiz va negar que l'adjudicació a Eulen sigui una decisió política i va subratllar que Eulen havia obtingut la màxima puntuació tenint en compte, de forma molt especial, la vessant tècnica del projecte. Ruiz va afegir que el que ara ha de preocupar és que l'empresa guanyadora del concurs doni el servei als ciutadans de forma adequada i va manifestar que Catsalut així ho garantirà.
L'ABS de l'Escala comprèn el CAP d'aquesta població i atén la població de Bellcaire, Albons, Viladamat, Ventalló, l'Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilamacolum.