dimarts, 12 de febrer del 2013

El pla de la consultora PWC preveu privatitzar les ambulàncies del SEM i laboratoris


Salut assegura que "mai ha estat una proposta ferma, ni un document tancat, pel que no anirà endavant de cap manera"
El pla de privatitzacions per la sanitat pública presentat per la consultora Pricewaterhouse (PWC) inclou mesures dràstiques com la venda, via "subhasta", de porcions fonamentals del sistema sanitari català, com són les ambulàncies i el centre d'operacions del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), una xarxa d'una trentena de laboratoris clínics i l'Institut de Diagnòstic per Imatge (IDI), la gran empresa tecnològica que gestiona aquests serveis en els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS). En total, aquestes i altres entitats públiques incloses en el pla (fins a una desena) van manejar l'any passat 334 milions d'euros de fons públics amb una plantilla total de més de 2.000 persones.

L'informe de PWC-que també preveu posar en mans privades la gestió de 18 hospitals, 48 ​​centres d'atenció primària i un centenar d'altres dispositius assistencials) - va ser encarregat pel Departament de Salut en l'arrencada de la passada legislatura, a principis de 2011. Aquest moment coincideix en el temps amb un altre pla per fragmentar l'ICS -la gran empresa pública de la Generalitat que gestiona vuit grans hospitals i prop de 300 centres de salut- en una vintena de societats que podrien ser obertes al capital privat. Tots dos projectes formen en conjunt un full de ruta cap a una massiva entrada de capital privat a la sanitat pública catalana.El Departament de Salut rebutja que tingui en projecte "vendre o privatitzar" cap part del sistema sanitari. Salut va admetre que va sondejar el sector en aquest sentit a principis de legislatura, però assegura que el document de PWC "mai ha estat una proposta ferma, ni un document tancat, pel que no anirà endavant de cap manera".
Per a la venda de les entitats públiques, PWC proposa una fórmula jurídica de dos passos. El primer seria "transformar les entitats de dret públic en societats mercantils", canvi per al qual "és suficient l'acord del Consell Executiu de la Generalitat". El 100% de les accions quedarien en mans de Salut, que en un segon pas podria "alienar", habitualment a través d'una "subhasta pública". El document també suggereix fer tota l'operació "en dues fases per diluir l'impacte polític i social" de les mesures.

El projecte de PWC proposa desmembrar i vendre bona part d'una de les joies de la corona de la sanitat pública catalana, el Servei d'Emergències Mèdiques. L'informe detalla que el "SEM està compost per tres components bàsics: 1 Call Center. 2.  una flota de vehicles. 3. Les prestacions sanitaries ". El text proposa a continuació "segregar els tres components i donar entrada de capital -100% - en els dos els primers", de manera que només l'assistència prestada pels sanitaris del servei seguiria en mans de la Generalitat.El SEM
atén tot Catalunya i compta amb un pressupost anual que supera els 224 milions d'euros. Amb una plantilla de 717 treballadors, l'empresa pública té una flota de 393 vehicles distribuïts per tot el territori català: 62 UVI mòbils, més de 300 de suport vital bàsic i quatre helicòpters medicalitzats. Tots ells es coordinen a través de set centrals locals i una general per atendre les emergències mèdiques i transports assistencials de tot Catalunya. Part d'aquesta flota, la dedicada a transports menys urgents, ja està subcontractada pel SEM, mentre la proposta de privatització es refereix als vehicles més ben equipats, els que atenen les emergències mèdiques. Actualment, aquesta flota és gestionada directament pel SEM encara que els vehicles estan subjectes a un contracte de lloguer a llarg termini o rènting.

La xarxa de laboratoris inclosa en el pla inclou una vintena de centres

La segona entitat pública en importància econòmica és l'empresa pública Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), que gestiona aquests serveis en els vuit hospitals de l'ICS. L'IDI, que el 2012 va tenir un pressupost de 31,2 milions d'euros i 320 empleats, treballa amb tècniques diagnòstiques per imatge i medicina nuclear. En el seu parc tecnològic, l'empresa disposa de fins a 37 equips de ressonància magnètica, tomografia computada i per emissió de positrons, angiografíavascular i gammacàmeres.Una altra societat que PWC proposa subhastar és el centre diagnòstic UDIAT, amb un pressupost anual de 26,9 milions d'euros i 375 treballadors. El centre, que realitza al voltant de 6.000 proves analítiques diàries i compta amb més de 30 equips tecnològics de diagnòstic per imatge, està gestionada per la Corporació Sanitària del Parc Taulí de Sabadell i té una població de referència de 400.000 persones.Entre la resta d'entitats i empreses públiques que el pla preveu, fins a una dotzena, destaquen també la plataforma logística Logaritme, que assorteix de tot tipus de subministraments als centres sanitaris catalans. L'any passat, Logaritme va tenir un pressupost de 16,5 milions i un equip de 224 treballadors.Els laboratoris són l'última gran porció de la sanitat que PWC vol treure a subhasta. En aquest cas es tracta de dues societats-Laboratori de Referència de Catalunya i el Consorci de Laboratoris Intercomarcals Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf-que no depenen directament de la Generalitat, sinó d'hospitals i ens finançats per ella.

PWC proposa trossejar el SEM per subhastar vehicles i la sala de control

El Laboratori de Referència de Catalunya va tenir una facturació de 20, 2 milions d'euros el 2012 i disposa d'una plantilla de 120 persones. L'empresa, que compta amb set laboratoris propis i cinc associats, dóna serveis d'informació i consultoria d'anàlisis clíniques a nombrosos centres sanitaris.El Consorci Intercomarcal, per la seva banda, forma una "xarxa territorial de laboratoris clínics bàsics" present a Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes, Igualada, l'Hospitalet i Sant Joan Despí. El seu pressupost anual és de 12,6 milions d'euros i té una plantilla de 124 persones.El pla, finalment, també preveu subhastar l'ens Coordinació Logística Sanitària, que dóna servei a l'àrea del Vallès Occidental i desenvolupa activitats econòmiques auxiliars relacionades amb l'emmagatzematge i la logística de materials, béns i documentació sanitària. Compta amb un pressupost anual de 2,6 milions i 35 treballadors.