dijous, 21 de febrer del 2013

Obre un superambulatori a les antigues casernes



Publica El periódico
El Centre d'Urgències d'Atenció Primària s'inaugurarà el 18 de marçEl nou complex s'integrarà al Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu, que inclou un hospital

Els veïns de Sant Andreu conquisten pam a pam els gairebé 36.000 metres quadrats de terreny de les antigues casernes destinades a equipaments. L'última de les seves felices conquistes, encara que amb uns anys de demora, és l'obertura el 18 de març vinent del Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP), alternativa de proximitat als serveis d'urgències hospitalaris. «Amb aquesta obertura completem el Pla d'Ordenació de les Urgències 2008-2011, perquè era l'únic districte sense aquest tipus de servei obert 24 hores i 365 dies», explica Rosamaria Serrasolsas, directora dels sectors de Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó del Servei Català de la Salut (CatSalut).
Amb la posada en marxa del superambulatori, subratlla Serrasolsas, «els veïns podran resoldre les seves urgències al moment i en menys temps», sense necessitat de desplaçar-se fins a l'Hospital de la Vall d'Hebron, que segueix sent el de referència per a les operacions. «Segons les estadístiques d'altres centres amb les mateixes característiques, de totes les entrades al nou CUAP només el 5% es derivarà a l'hospital, de manera que desencallarà les urgències a la Vall d'Hebron», explica Serrasolsas.
PRIMERA FASE / En realitat, l'obertura del CUAP, amb radiologia i anàlisis clíniques, només és la punta de llança d'un potent complex sanitari, el Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu (Fernando Pessoa, 47-51), que vol donar resposta a les necessitats sanitàries dels veïns. Com a espai multiserveis que aposta per la integració assistencial, l'edifici, que s'ha acabat recentment, aglutinarà als seus més de 19.000 metres quadrats (repartits en set plantes, dues de subterrànies) diferents serveis, alguns dels quals encara s'han de moblar o adjudicar.
Destaquen un nou centre d'atenció primària (CAP) i un hospital d'atenció intermèdia amb més de 250 llits per als pacients que necessitin fins a tres mesos d'estabilització o rehabilitació. Però encara no hi ha data concreta per a l'obertura. «Seguirem lluitant perquè la resta de l'edifici es posi en funcionament com més aviat millor. Fins al moment, no s'han complert els terminis, sobretot per temes de pressupostos», explica Dolores Torras, de l'Associació Plataforma Veïnal de Sant Andreu.
El Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu també acollirà serveis que ja existeixen, pero que estan dispersos pel territori. Així, tant el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) com el d'Adults (CSMA), a Can Fabra i al parc de la Pegaso respectivament, es traslladaran les pròximes setmanes al nou edifici. Les noves instal·lacions són més adequades i ajudaran a la coordinació assistencial», explica la directora del CatSalut al territori.
DOS CENTRES / Gestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS), el nou centre d'urgències suposa el trasllat del centre d'atenció continuada (CAC) situat al CAP Sant Andreu (Meridiana, 428), que seguirà en funcionament. «Des del 2002 reclamem un nou CAP, perquè el de Meridiana s'ha quedat petit per a un barri en creixement com Sant Andreu», explica Maria Guàrdia, vocal de salut de l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, que reconeix que l'espera ha valgut la pena: «En lloc d'un CAP, tenim un complex sanitari», destaca.