divendres, 1 de març del 2013

L'Audiència Nacional qüestiona la supressió de la paga extra al personal laboral


Agències
Planteja una qüestió de constitucionalitat davant del Constitucional
Diu que aquest cos de l'administració ja havia meritat 15 dies que havien d'haver percebut
La Sala Social de l'Audiència Nacional critica amb duresa el Govern de Mariano Rajoy per haver suprimit la paga extra de Nadal del 2012 al personal laboral de l'administració. Pels jutges la crisi econòmica no justifica "mesures restrictives de drets", sobretot si s'adopten amb caràcter retroactiu. Per això, planteja una qüestió de constitucionalitat davant del Tribunal Constitucional.

En la sentència s'explica que les pagues extraordinàries és un salari que "es merita dia a dia" encara que es pagui al final de cada semestre. Per això, sosté que els més de 800.000 treballadors del personal laboral haurien d'haver percebut el percentatge dels 15 dies que havien treballat quan el 15 de juliol es va acordar eliminar el cobrament de la paga extra de Nadal.
Els jutges diuen que aquesta decisió és una "expropiació legislativa de drets" i rebutgen que es pugui al·legar que obeeix "a la pretensió de reduir la despesa pública, per més urgent i necessària que sigui". I insisteixen en aquesta tesi a l'afirmar: "La reducció del dèficit públic pot justificar moltes coses, però no reuneix la nota de qualificació absolutament excepcional que seria necessària per sacrificar el principi constitucional de seguretat jurídica que sustenta la irretroactivitat, en nom del bé comú".
El tribunal també subratlla que "comparteix sense matisos la preocupació per la situació crítica que viu el país", però assenyala que "aquesta situació altament inquietant i de dimensions extraordinàries" no justifica "mesures restrictives de drets".
La sentència afecta només el personal laboral de l'administració i no els funcionaris i al personal estatutari dels serveis de salut, amb unes reivindicacions que són ateses per la sala contenciosa d'aquesta seu judicial.