dilluns, 29 d’abril del 2013

28 A. El carrer escalfa motors

La manifestació de milers de treballadors del sector públic a Barcelona contra les retallades i en defensa dels drets laborals i socials esdevé un assaig de les mobilitzacions que es produiran al mes de maig

Els de sanitat i ensenyament, els col·lectius amb més presència

Es demana al govern que se situï al costat dels ciutadans
Vestits amb bates blanques o amb  samarretes de color groc, milers de manifestants dels sectors sanitari i educatiu, entre altres, es van manifestar ahir al centre de Barcelona contra les retallades i en defensa dels drets laborals i socials, i van escalfar motors de cara a la convocatòria, que es preveu multitudinària, del Primer de Maig. Malgrat l'habitual ball de xifres d'assistència (80.000, segons els organitzadors; 5.000, per la Guàrdia Urbana), el cert és que la pluja i el fred no van ser impediment perquè el centre de Barcelona s'omplís ahir al matí de milers de treballadors del sector públic per protestar contra les retallades dels governs català i espanyol.
Cinc columnes de manifestants dels sectors de la sanitat, l'educació, universitats i funció pública, a més de diverses organitzacions socials i sindicals, van iniciar la protesta a diversos punts del centre de la ciutat. Tots van confluir al passeig de Gràcia, cantonada amb ronda de Sant Pere, per baixar plegats per Via Laietana cap al parc de la Ciutadella, punt final de la protesta.
Tot i que la principal pancarta de la manifestació, que van portar representants anònims de les diferents plataformes convocants, recollia el lema Lluitar pels drets laboral i socials és defensar el futur. Fem-li front, la capçalera la van ocupar un grup de dones de diversos àmbits, principalment del sanitari, amb la pancarta “Aturem aquests pressupostos antisocials. Juntes podem”.
A més de les nombroses pancartes, el lema general de la manifestació, Aturem els pressupostos antisocials. Junts podem, resumia l'enuig dels assistents.  Líders d'associacions veïnals, van se els encarregats de llegir el manifest a les portes del parc de la Ciutadella,. Segons el text consensuat, “un altre camí és possible” i, pels organitzadors, aquesta via passa per “plantar cara a Madrid i els dictats de la troica; però també als poders financers, els lobbies i els grans rendistes”. “És una alternativa que passa per l'auditoria i la reestructuració del deute, per la instauració d'una tributació progressiva, per la lluita contra el frau fiscal i la corrupció”, van afirmar.