divendres, 12 d’abril del 2013

Els hospitals es preparen per a les noves retallades


Publica Ara
El pressupost dels centres es pot reduir fins a un 10% i els sous es rebaixaran l'equivalent a una paga extra
Encara no s'han aprovat els pressupostos d'aquest any però el departament de Salut ja treballa amb diferents escenaris pressupostaris, que, en qualsevol cas, passen perquè hospitals i centres sociosanitaris hagin de tornar a aplicar la tisora. Patiran una rebaixa del pressupost que variarà entre el 7% i el 10% en funció del centre. Ho va comunicar la Generalitat als gerents de les empreses públiques i consorcis sanitaris del sector concertat. No obstant, aquestes xifres són "preliminars" i no són definitives fins que no es conegui l'objectiu de dèficit que marqui el govern espanyol. Si es flexibilitzés, se suavitzarien les retallades als centres.
Davant d'aquesta situació, les patronals de la sanitat concertada -la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya- van demanar una reunió d'urgència amb el CatSalut, ja que alerten que aquesta nova tisorada "és inassumible". En aquesta reunió, se'ls va dir que la retallada no seria lineal. "Hem d'agrair aquestes reunions. Entre tots estem intentant minimitzar l'impacte que tingui en el concert", va explicar ahir el president del consorci, Manel Ferrer.
No s'ha concretat, però, quina afectació tindrà aquesta retallada sobre l'activitat que el CatSalut contracta als hospitals concertats i quina sobre la tarifa. L'any 2011, el CatSalut ja va comprar un 10% menys d'activitat als hospitals -cosa que va obligar a tancar llits i quiròfans- i també va pagar un 2% menys per aquests serveis.
Aquesta nova tisorada podria repercutir ara en els sous dels professionals, en els quals es podria aplicar una retallada equivalent a una paga extra. "No es demanarà un esforç superior", segons fonts de la sanitat concertada . El capítol 1 de personal s'emporta bona part del pressupost dels centres -entre el 60% i el 70%- "i una retallada d'aquesta magnitud acaba impactant en els sous o en el tancament de dispositius", reconeix Ferrer. L'objectiu és trobar l'equilibri per impactar "al mínim possible en la qualitat assistencial", va afegir.
Aquesta reducció se sumaria a les que ja han patit els professionals de la sanitat des del 2010. "És immoral. No podem acceptar que explotin la vocació del metge per seguir imposant retallades", va dir el secretari general de Metges de Catalunya, Francesc Duch, en un comunicat. El president del sindicat, Albert Tomàs, va advertir que "es veuran més centres d'atenció primària i hospitals tancats".
La sanitat concertada -que també està afectada pels impagaments de la Generalitat- ja està al límit. "Els centres privats concertats estan en una situació molt precària", diuen la Unió i el Consorci en un comunicat. Salut també ha posat sobre la taula altres mesures d'estalvi per reduir el pressupost, com una ordenació de serveis al territori, la creació d'una central de compres única per al sector concertat o la disminució dels reingressos hospitalaris. "Comportaria un estalvi important", reconeix Ferrer.