dissabte, 11 de maig del 2013

Salut va gastar 400 milions més dels pressupostats el 2012


Publica El Punt/Avui
La factura farmacèutica supera les previsions i obliga a estalviar en altres partides
La desviació de Salut suposa el 40% del total de la Generalitat
Salut tanca l'any amb 9.162 milions de despesa, 1.450 en receptes
El Departament de Salut va tancar el 2012 amb una despesa de 9.162,5 milions d'euros, una quantitat que suposa 406 milions més dels 8.756,2 que la Generalitat va preveure en el pressupost. Aquest pressupost inicial ja estava calculat tenint en compte la possibilitat de tancar l'any amb el dèficit permès per l'Estat, que era de l'1,5% del PIB. Finalment, però, la Generalitat va tancar el 2012 amb un dèficit de l'1,96%, que, segons la conselleria d'Economia, equival a uns 3.900 milions d'euros, 1.000 més dels previstos amb l'objectiu inicial de dèficit de l'1,5%. Així doncs, d'aquest miler de milions, el 40% (els 406 milions esmentats) corresponen a la desviació del Departament de Salut.

Segons fonts de la conselleria de Salut, la principal causa de la desviació pressupostària del departament que dirigeix Boi Ruiz ha estat la despesa farmacèutica. Salut va gastar l'any passat 1.450,6 milions en fàrmacs dispensats amb recepta, 500 més dels pressupostats, tot i l'aplicació de l'euro per recepta durant gairebé sis mesos (del 24 de juny al 31 de desembre) i l'augment del copagament a partir del juliol.
Des de Salut aclareixen que el pressupost reservat a farmàcia ha estat històricament una partida oberta i ampliable fins a donar cobertura a les necessitats. Es dóna el cas que, pel que fa al 2012, la desviació de la factura farmacèutica supera de gairebé 100 milions d'euros la desviació total del pressupost de Salut. Això vol dir que aquests 100 milions de diferència “s'han acabat estalviant d'altres àmbits”, admeten fonts de Salut. És a dir, que si la desviació no és més alta, ha estat gràcies a l'efecte compensatori de mesures d'ajust, principalment gràcies a les rebaixes salarials aplicades al personal sanitari.
Salut sosté que, sense l'aplicació de l'euro per recepta i del nou sistema de copagament, la desviació en la partida de farmàcia hauria estat encara més alta. L'impacte de l'euro per recepta durant el 2012 va ser de 155,7 milions: 45,7 milions recaptats directament amb la taxa i 110 estalviats per l'efecte dissuasiu de la mesura. Amb vista al 2013, Salut calcula que la taxa –actualment en suspensió– hauria tingut un impacte de 198 milions.
En espera que el govern presenti el pressupost del 2013 i de la seva aprovació, el que ha passat en l'últim exercici fa pensar que si –com tot sembla indicar– es produeix una nova retallada en Salut, caldrien noves mesures per reduir la despesa en farmàcia per evitar que la factura en medicaments desbordi el pressupost.
D'altra banda, Salut encara deu a les farmàcies 301,5 milions per les receptes de novembre i desembre del 2012 i de març del 2013.

Per primer cop, menys receptes

El 2012 es va tancar no tan sols amb una reducció de la despesa pública en medicaments, seguint la tendència iniciada l'any 2010, sinó que, per primer cop, també va disminuir el nombre de receptes. Salut va reduir la factura farmacèutica d'un 14,3%, ja que les receptes van passar de generar una despesa de 1.692 milions d'euros l'any 2011 als 1.450 del 2012. D'altra banda, el nombre de receptes va caure de 154,6 milions a 141,8 (menys 8,27%).
Les principals causes que expliquen aquesta evolució són l'aplicació de l'euro per recepta, que va fer reduir el nombre de receptes d'alguns fàrmacs, sobretot analgèsics i antiinflamatoris, i l'augment del copagament. Aquesta última mesura, d'àmbit estatal, va suposar que, en global, els ciutadans passessin a aportar el 9,8% del total del preu de tots els fàrmacs receptats, quan amb el sistema anterior –en què els jubilats no pagaven pels fàrmacs– l'aportació era del 5%. En l'evolució de la despesa farmacèutica i del nombre de receptes, també cal tenir en compte que l'any passat el Ministeri de Sanitat va excloure del finançament públic molts medicaments d'ús freqüent com ara xarops per a la tos, laxants, etc.