divendres, 7 de juny del 2013

MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ 6 Juny

Propostes presentades i valoració
La retallada...
Dijous 6 de juny es va reunir la Mesa General de negociació del personal de la Generalitat de Catalunya. Com ja era sabut, la proposta principal de l’Administració va ser la de la retallada de sou per un import equivalent al d’una paga extraordinària. Això vindria a representar de mitjana una retallada salarial del 7,13 % anual que és la mateixa que ja vam tenir l’any passat.
Això sí, d’aquesta mesura es salvarà una mica més del 1% del conjunt dels treballadors i treballadores: 1.945 persones que no arriben a dues vegades el SMI (18.068,41€) no patiran cap retallada i 3.029 persones que al no cobrar la paga tampoc arribarien a aquesta quantitat, se’ls complementarà amb la quantitat que manqui per arribar als 18.068,41€ anuals.
A canvi de...






A més també es posa sobre la taula fins a 10 noves mesures relacionades amb la conciliació de la vida laboral i familiar:
- 30 h anuals d’absència per motius de salut.
- Compensació de les tardes anteriors a les festes locals i al dia de Reis per gaudir-les com si fossin assumptes personals.
- Ampliació dels dies de vacances que es puguin gaudir de manera independent al llarg de l’any (ara són 3).
- Supressió de la durada mínima de 10 dies a l’hora de gaudir la llicència d’assumptes propis sense retribució.
- Recuperar les 2,5 hores d’horari flexible al llarg de la setmana, només pel personal que tingui l’horari normal.
- Ampliar els supòsits de flexibilitat horària d’entrada al matí. (Ara només és pel personal amb fills menors de 12 anys)
- Establir un nombre d’hores anuals de permís recuperable per assumptes personals sense justificació.
- Incrementar a 20 dies el període en què es podran gaudir dels permisos per naixement, adopció, acolliment i per mort accident, malaltia greu o hospitalització d’un familiar.
- Nou permís per cirurgia major ambulatòria d’un familiar fins a primer grau.
- Obrir el ventall del permís per cura de fill amb càncer o altra malaltia greu per tal de què es consideri com a ingrés hospitalari de llarga durada la continuació del tractament o cura del menor.

La nostra valoració

La retallada d’una paga extraordinària ja la tenim coll avall des de que el mes de febrer el Govern, com sempre via decret llei, ja ho havia decidit. Rectificar és de savis però es veu que en aquest executiu no deuen abundar.

Trobem del tot impresentable que per part del Govern se’ns faci creure que s’ha d’esperar a conèixer l’objectiu de dèficit final que ens fixi Madrid abans de tornar a implantar l’impost de successions i per contra, la retallada de salaris sigui vist com una cosa irrenunciable. És a dir, si cal esperar per confeccionar el pressupost d’ingressos també seria conseqüent esperar per confeccionar el pressupost de despeses.

La intersindical-CSC és de l’opinió que no es pot signar cap acord que torni a devaluar el poder adquisitiu del personal de la Generalitat. Primer, perquè ja hem dit més d’una vegada que les polítiques de devaluació salarial repercuteixen sobre la demanda interna i agreuja l’estat de recessió de l’economia. Segon, perquè no es pot presentar una negociació sota l’ombra d’un xantatge en el sentit que si no signes la retallada estàs privant al personal d’una sèrie de millores en matèria de conciliació.

La retallada salarial, si l’Administració la creu justificada, que la faci sota la seva i única responsabilitat i que el Govern assumeixi el desgast que li pertoca. Ens neguem a ser còmplices d’aquestes polítiques. Un cop fet això de manera unilateral, si hi ha voluntat que pel que sembla hi és, llavors comencem a negociar les millores en matèria de conciliació de la vida laboral i familiar. Aquí sí que haurem d’entrar els sindicats i deixar-nos la pell en la negociació. Aquí, és on haurem de demostrar la nostra força com a col·lectiu i demostrar que no estem d’acord amb la seva política.

La Plataforma Sindical Unitària us convoquem a una concentració de protesta:

CONCENTRACIÓ
Dijous 13 de juny
18 H. Pl. Sant Jaume
Defensem els nostres drets!!!