dimecres, 18 de setembre del 2013

Mas-Colell: “Haurem de mantenir la retallada de la paga extra als treballadors públics”


Publica El Punt/Avui

El conseller d'Economia explica que la Generalitat de Catalunya disposarà de 1.700 milions d'euros menys en ingressos
Mas-Colell vol compensar aquesta reducció amb nous impostos i l'acció política a Madrid


El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andre Mas-Colell, ha explicat aquest dimecres que per complir amb l'objectiu de dèficit al pressupost de l'any que ve el govern haurà de mantenir la retallada de la paga extra als treballadors públics. I és que, segons ha detallat, en una entrevista a Els Matins de TV3, en el capítol d'ingressos, la Generalitat disposarà de 500 milions d'euros menys que sumats al nou ajust del dèficit, que ha de passar de l'1,58% a l'1%, s'ingressarà un total de 1.700 milions menys.

Per recuperar els diners que falten aquest capítol, Mas-Colell ha assegurat que caldran nous impostos, que en aquest moment es concreten en l'impost de successions i impostos mediambientals com el d'emissions contaminants, el d'enlairament d'avions i el d'energia nuclear. No obstant, i segons les paraules del conseller, amb aquestes noves taxes no es podrà cobrir tots els diners de menys que s'ingressaran. “Per tant, haurem d'intensificar l'acció política”, ha indicat Mas-Colell.
Aquesta acció política se centra en quatre grans eixos: reclamar que la taxa de dipòsits bancaris es reflecteixi en el pressupost, aconseguir l'addicional tercera, revisar a l'alça la bestreta del govern espanyol de previsió d'ingressos de l'any que ve i el model de finançament, que s'ha de revisar. El conseller ha reclamat a l'Estat que traslladi el seu “optimisme” sobre la recuperació econòmica a la bestreta que ha de transferir a la Generalitat pel 2014, ja que la previsió d'ingressos fiscals per l'any vinent és superior a la del 2013.
“Estic segur que el 2014 hi haurà pressupost. La majoria política que tenim ho possibilitarà. Estem en una situació anormal i per això hem hagut de fer una pròrroga de pressupost el 2013”, ha sentenciat el conseller.

Mas-Colell, ha indicat també que el 2014 serà encara “prematur” perquè Catalunya pugui tornar a finançar-se a través dels mercats i que seguirà acollint-se al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Així, ha afirmat que el FLA “és ja un procediment ordinari i normalitzat” i que permet a la Generalitat finançar-se a tipus d'interès inferiors.