dimecres, 30 d’octubre del 2013

MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ: DARRERES INFORMACIONS

Posició final de l’Administració:
Es presenta als sindicats la posició del Govern de supressió d’una paga extraordinària durant l’any 2014. També es diu que no hi haurà fons d’acció social, ni es percebrà retribució en concepte d’hores extres a causa dels serveis extraordinaris, que tan sols podran ser compensats amb temps lliure. Tampoc hi haurà aportacions al fons de pensions.

Es condiciona l’anul·lació de la retallada de la paga extraordinària a la percepció del que deu l’Estat a Catalunya en concepte d’impost sobre dipòsits bancaris. L’Administració es compromet a augmentar els sous de 2014 segons l’IPC: calculem que podem “recuperar” un 0,5% de poder adquisitiu si això es compleix (o un altre percentatge, segons com quedi l’IPC). O sigui que a una retribució de 1000 euros li correspondria un increment de 5 euros mensuals, cosa que no treu que, més o menys, aquest sou amb tota probabilitat en perdrà 70 mensuals en concepte de pèrdua/sostracció de la paga extra.
Pel que fa a la millora de la conciliació de la vida familiar i laboral, se’ns ofereix gaudir de 2 dies més d’assumptes propis.
Un petit incís: l’increment segons l’IPC és consolidable, o sigui que les retribucions futures s’incrementaran computant aquest minso augment. En canvi, la nova retallada de la paga extra és excepcional –una vegada més...-; però  no oblidem que portem perdut un 30% de poder adquisitiu.
Posició dels sindicats de la Funció Pública:
Ens oposem frontalment al document lliurat en la reunió del dia 28 d’octubre i arribem a l’acord de lliurar-los un document amb el nostre posicionament. Aquest document ja haurà estat lliurat a l’hora que llegiu aquest full i compta amb quatre punts, principals i irrenunciables:
  • Garantia del manteniment de tots els actuals llocs de treball. Ni una supressió de lloc més!
  • Cobrament íntegre de les retribucions durant 2014. Percepció de les 14 pagues senceres.
  • Restabliment a partir de l’1 de gener de 2014 del 100% de jornada i sou per al personal interí que l’estigui patint.
  • Establiment d’un calendari de reunions a fi d’acordar la recuperació del poder adquisitiu perdut amb les retallades i també dels drets socials que han estat suspesos (les condicions laborals que s’han suprimit paral·lelament a les retallades que hem patit).

Pel que fa a les mesures de conciliació familiar i laboral, es plantejarà en la comissió constituïda a l’efecte:
  • Reconeixement de 3 dies més de lliure disposició per a conciliació familiar i laboral.
  • Gaudiment de 45 hores anuals per raons de salut sense necessitat de baixa laboral.
  • Possibilitat de disposar de 7 dies de vacances separadament del període en què es gaudeixin.
  • Les visites mèdiques, les intervencions ambulatòries i les proves mèdiques de familiars de primer grau s’han de considerar deure inexcusable de caràcter personal i, com a tal, ser tingudes com a permís no recuperable.
  • S’ha de complir estrictament la normativa de protecció en relació a l’exposició a riscos biològics.
  • Establiment d’un permís retribuït de fins a 7 dies per malaltia de fills menors de 14 anys.
  • Disponibilitat de tot el temps necessari, amb caràcter recuperable, per a l’atenció a fills menors de 14 anys i persones dependents.
  • Reconeixement com a temps efectivament treballat el dedicat a l’intercanvi d’informació en els canvis de torn, en tots aquells centres en què sigui necessari.

Els sindicats de la Funció Pública pensem que, una vegada més, la decisió de l’Administració ja està presa i que volen donar la falsa sensació que fan un pas a favor nostre: tan sols l’exemple sobre els sous: 0,5% d’increment per un cantó (diferencial de l’IPC) i disminució de més del 7% per un altre. Sobren les paraules, oi?

És per això que el dia 5 de novembre, dia en què el Consell Executiu aprovarà l’avantprojecte de llei dels pressupostos de 2014, ens concentrarem al davant del Palau de la Generalitat per entregar al president un document amb les nostres reivindicacions. Us en continuarem informant.