dimecres, 29 de gener del 2014

No és l’epidèmia, són les retallades

Publica FoCAP
Aquests dies es parla molt del col·lapse  dels serveis d’urgències hospitalaris al nostre país. S’atribueix a l’epidèmia de grip, però aquesta, segons dades del propi Departament és similar a la d’altres anys i, en canvi, la situació d’alguns d’aquests centres és molt pitjor.

Les causes d’aquesta situació són múltiples, però entre altres, creiem que és important destacar:
  • La manca de planificació en el tancament de centres d’atenció continuada de l’atenció primària de salut, que indueix a la població a acudir als serveis d’urgència hospitalaris, fet que s’havia anat limitant anys enrere.
  • L’actuació del propi Departament que, lluny de reforçar els serveis d’atenció primària, en temps de crisi, ha anat disminuint-ne el seu pes dins el sistema sanitari.
  • La desorientació del propi Departament que, enlloc de promoure, en cas de sospita de grip, l’ús dels centres d’atenció primària, propers, recomana trucar a un servei centralitzat, el 061.
  • La manca de lideratge del Departament a l’hora de fer arribar a la població informació no esbiaixada i un missatge de tranquil·litat i serenor davant una epidèmia de grip de característiques similars a la de cada any.

La grip és un procés molest, però que té en general una evolució benigna. És un bon exemple de problemes aguts que poden ser atesos per part de l’atenció primària.
Una bona planificació de l’atenció urgent per part de l’atenció primària,  i l’orientació de la població cap als seus CAPs per part de les autoritats sanitàries, seria la millor solució per evitar la ridícula situació en que un servei d’urgències d’un hospital de tercer nivell es col·lapsi, suposadament, per una epidèmia de grip previsible.
No és la grip la que col·lapsa absurdament i innecessària els serveis d’urgència hospitalaris, sinó la manca de planificació del Departament de Salut i les seves retallades que estant deixant al sistema sanitari orfe del que n’hauria de ser el seu nucli principal: l’atenció primària de salut.

Una millor atenció a l’epidèmia de grip no requereix més recursos hospitalaris, ans al contrari, augmentar l’accessibilitat de l’atenció primària de salut. En temps de crisi ens cal més atenció primària!