divendres, 28 de febrer del 2014

Falta eficiència sanitària

Publica La Vanguardia
Les infeccions hospitalàries provoquen a l'Estat espanyol el triple de morts que els accidents de trànsit i generen una despesa extra anual de 700 milions d'euros als hospitals espanyols. És una de les conclusions extretes pel grup Hartmann en el seu estudi Solucions d'estalvi i eficiència per millorar la sostenibilitat del sistema sanitari actual, presentat fa poc a Barcelona.
"La taxa d'infeccions hospitalàries a Espanya és del 7%, el que significa que, de forma anual, un total de 350.000 persones acaben desenvolupant una infecció sense vincle amb la patologia que els va dur al centre. I, el més greu, és que 3.500 acaben morint per aquesta causa”, explica Marc Pérez, director general del grup Hartmann a Espanya, que adverteix que amb petits gestos dels professionals sanitaris s’aconseguirà reduir de forma dràstica les infeccions nosocomials en l’entorn hospitalari, assolint un estalvi de 6 milions d’euros en un hospital terciari com el de Vall d’Hebron de Barcelona. “Només amb mesures tan simples com ubicar dispensadors de gel antibacterià en llocs estratègics, com els passadissos de les plantes hospitalàries, s’aconseguiria reduir significativament aquestes xifres”, afegeix.

Per a l’expert, un altre dels punts a treballar per a reduir els costos en atenció sanitària és la introducció de l’instrument metàl·lic d’un sol ús en els hospitals, que permetria un estalvi del 39% de la factura només en materials. “En països com França i Alemanya, el 100% de l’instrumental emprat en els centres sanitaris es d’un sol ús els surt més rentable”, sentencia Pérez.