dimarts, 15 d’abril del 2014

Creix l'oposició a la unificació dels centres sanitaris de Lleida

Publica El País
Sindicats i entitats temen que la creació d'un nou ens sigui l'inici del desmembrament de l'ICS i que faciliti la "mercantilització" de la sanitat
La decisió del Departament de Salut d'unificar els centres sanitaris de Lleida -un 80% d'ells gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS) i la resta per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), una altra empresa pública- sota un nou ens ha generat una creixent corrent d'oposició. Treballadors, organitzacions ciutadanes, sindicats i partits recelen de la mesura i critiquen "l’opacitat" de la Generalitat, que ha donat sis mesos al CatSalut per elaborar el projecte. Temen que sigui l'inici d'un altre intent de desmembrar l'ICS per privatitzar, fugir del control administratiu i precaritzar els treballadors. Salut ho nega i defensa la mesura perquè millora la gestió.

La decisió es va aprovar amb un acord de Govern al febrer que contempla la creació d'un ens públic que integra tres hospitals -l'Arnau de Vilanova (ICS), el comarcal de Tremp i el Santa Maria (gestionats per GSS, adscrita al CatSalut)-, els serveis d'atenció primària i sociosanitaris, la salut mental i la investigació biomèdica. L'objectiu és "simplificar la gestió, millorar les economies d'escala i augmentar la coordinació" entre els centres, segons Salut. Encara que en un primer moment es va parlar de la creació d'un consorci, diverses fonts del sector apunten que la Generalitat ha renunciat a causa de canvis legals recents i que ara pretén crear una empresa pública.
"L'Arnau de Vilanova i el Santa Maria estan a 250 metres i comparteixen gerència des de fa dos anys", argumenta Josep Pifarré, director dels serveis territorials de Salut a Lleida. Segons Pifarré, la mesura "millorarà la qualitat" de l'atenció i, en permetre una atenció integrada, evitarà que algun pacient hagi de ser derivat a Barcelona. Salut manté que la unificació és "el resultat natural de l'evolució" de la sanitat a Lleida. De fet, ja hi ha serveis únics en algunes especialitats, com el laboratori, les urgències o l'oncologia. L'objectiu últim seria, així, augmentar l'autonomia de gestió de forma que sigui "el territori" el que decideixi sobre les seves necessitats.
"Podria estar d'acord amb mesures aparentment encaminades a racionalitzar els recursos sanitaris públics i simplificar la seva estructura", afirma Joan Canals,... El problema és que el projecte "no s'ha explicat de forma clara i transparent ". Segons Canals, la Generalitat ha de garantir que la creació del nou ens no és una "excusa" per escapar dels controls i que no s'utilitza per a "fraccionar" l'ICS, la major empresa pública de Catalunya. "Hi ha por que hi hagi acomiadaments i que sigui un intent de desmuntar l'ICS com a empresa pública transparent", resumeix Teresa Fuentelsaz, ... A Lleida, l'oposició al projecte creix. La plataforma Marea Blanca -inspirada en el moviment madrileny en contra de la privatització de sis hospitals que va intentar el Govern del PP- ha realitzat diverses accions de protesta sota el lema Aturem el consorci i ha convocat per al pròxim dia 26 una gran manifestació, informa Lluís Visa. "El model que volen imposar afavoreix la mercantilització de la sanitat i no reduirà les llistes d'espera, tal com s'assegura", assenyala Elena Motos, membre de la plataforma. Motos es pregunta si no tindria més sentit "integrar el petit en el gran". És a dir, posar els dispositius gestionats per GSS sota el paraigua de l'ICS i evitar així la necessitat de crear una nova empresa pública de dues ja existents.
El projecte sí que compta amb el suport de l'alcalde, el socialista Àngel Ros, que defensa que es reforçarà el sistema sanitari públic a Lleida i el Pirineu. "Cal vetllar per la qualitat i l'equilibri territorial", afirma Ros. No obstant això, la iniciativa de Salut s'ha topat amb recels també al Parlament, on ERC ha sol·licitat explicacions al Govern. Els republicans van presentar una moció en què s'exigeix ​​a l'Executiu que, en un termini de tres mesos, presenti un informe amb els motius pels quals considera que és millor crear un nou ens "en lloc d'integrar els serveis sanitaris a l'ICS". També reclama que, si s'aprova el nou ens, aquest incorporarà un òrgan propi de control econòmic i financer dependent de la Intervenció de la Generalitat. ICV ha demanat que no es prenguin més decisions fins que no es doni un procés de diàleg i debat.
La fragmentació de l'ICS
El desmembrament de l'ICS ha estat un objectiu de la cúpula del Departament de Salut i, en especial, del conseller Boi Ruiz, des de la seva etapa al capdavant de la patronal Unió Catalana d'Hospitals. La "reformulació " de l'organisme es va aprovar el 2011 i contemplava convertir l'ICS en un holding d'empreses que podrien obrir-se al capital privat, encara que aquesta idea es va encallar abans d'arribar al Parlament.

Les dues primeres entitats filials es crearien a Girona i, precisament, a Lleida, a l'hospital Arnau de Vilanova. Posteriorment, es va publicar un informe de la consultora PWC que apostava per crear consorcis com a forma de desmembrar l'ICS i detallava la integració dels serveis de Lleida que ara vol unificar la Generalitat. Salut, però, nega que el projecte tingui alguna cosa a veure amb aquesta "reformulació" o que vagi a trossejar l'ICS, així com que el model es vagi a estendre a altres territoris.