divendres, 23 de maig del 2014

La baixa, no només en mans del teu metge



Publica La Vanguardia

Bañez proposa que les mútues revisin les altes per malaltia
Aquestes entitats vinculades a l'empresa estalviaran 227 milions
"Si el seu metge li dóna tres dies de baixa per grip i la mútua diu que un, a treballar", assenyala un metge després de ser preguntat per les conseqüències
Els metges d'atenció primària estan en peu de guerra i han decidit presentar batalla contra l'Administració, això sí, després de les eleccions europees per evitar tradicionals acusacions de politització. Després de la cita electoral, faran campanyes per informar els professionals sanitaris en particular, i als ciutadans en general sobre les intencions de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, de facultar les mútues laborals, entitats privades formades per l'associació d'empresaris, per proposar l'alta en el cas de malaltia del treballador, fins ara responsabilitat dels metges d'atenció primària.
Això què suposarà per als ciutadans?" Que una entitat vinculada amb l'empresa supervisarà l'estat de salut del treballador per sobre, fins i tot, del seu metge de referència. És a dir si el seu metge li dóna la baixa per una grip durant un període de tres dies, en considerar que és el temps necessari perquè es recuperi i evitar el contagi als seus companys, i la mútua decideix que amb un dia és més que suficient, haurà d'anar a treballar. Aquesta serà la tònica general ja que el metge de família només tindrà cinc dies per impugnar", assenyala el doctor Isidoro Rivera, un dels vicepresidents de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen).
Recapitulem. Ja fa un temps que el Govern havia posat damunt la taula la necessitat de modificar la llei de mútues per ampliar les seves competències en la gestió de les incapacitats. Amb el missatge que hi ha molt abús en la seva gestió, en part per la connivència dels metges de família amb el ciutadà, el Ministeri d'Ocupació va redactar un text ampliant les competències actuals (contingències laborals) a les comunes (malaltia que pugui contreure el ciutadà i que van des grip fins càncer). Els metges de família, llavors, van expressar la seva oposició i va començar el diàleg entre les parts.
El passat mes de desembre, Báñez va presentar l'avantprojecte de llei de Mútues de la Seguretat Social, que actualment està en fase de consultes, mentre treballa en el reial decret de gestió de control dels processos d'incapacitat temporal, que fixa, entre altres qüestions, els controls dels informes de baixa.
Des de llavors, afirmen representants del Fòrum d'Atenció Primària, no hi ha hagut més contactes. "El menyspreu és increïble", assenyala el doctor Isidoro Rivera.

El tema va quedar relegat a un segon pla fins que el mes passat, al programa nacional de reformes 2014 enviat pel Govern a Brussel·les amb data 30 d'abril, en què anuncia l'aprovació d'una nova llei de Mútues i del decret de gestió dels processos d'incapacitat al llarg d'aquest any, el que permetrà un estalvi de 227 milions d'euros a facultar les mútues gestionar també les baixes per malaltia. Com s'aconsegueix aquest estalvi? Reduint el temps de durada, la qual cosa permetrà estalviar en les prestacions de la Seguretat Social, millorarà la productivitat de les empreses en reduir l'absentisme, segons el Govern.
No ho veuen així els metges d'atenció primària, que creuen que no és de rebut "deixar la salut dels ciutadans en mans de les mútues patronals ja que d'aquesta manera s'acaba amb l'objectivitat i la imparcialitat ", indica Francisco José Sáez. coordinador d'Incapacitat Temporal al Fòrum de Metges d'Atenció Primària, que aglutina, entre d'altres a la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (Semfyc), la Societat Espanyola de Metges Generalistes i de Família (SEMG), la Confederació Estatal d'Estudiants de Medicina (CEEM), l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària ( AEPap) i la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM).
Els integrants del fòrum posen en dubte, a més, els càlculs d'estalvi elaborats per part del Govern. Segons Báñez, la gestió de les mútues és més eficient i exposa la reducció més que notable en aquest capítol dels últims anys. Però els metges ho tenen clar: s'ha reduït perquè en aquest país la classe treballadora s'ha desplomat (gairebé 6 milions d'aturats), alhora que s'ha imposat la cultura de la por entre els treballadors a agafar-se una baixa "no siguin que l'acomiadin", assenyala Sáez.

I recorden l'informe del passat 27 de març del Tribunal de Comptes que dóna un fort cop a la gestió que actualment s'està realitzant de les incapacitats temporals. Segons aquest, entre l'1 d'octubre de 2010 i el 30 abril 2013 hi va haver un total de 341.350 baixes laborals que no estaven justificades amb part mèdic, pel que cal suposar que es tracta de baixes fictícies pagades indegudament per la Seguretat Social. "Del text es podria deduir que la mala gestió procedeix de la Seguretat Social, però no obstant això, cal recordar que el 75% d'aquesta gestió és competència de les mútues", assenyala la Federació d'Associacions d'Inspectors de Serveis Sanitaris. I recorden que el 90% de les revisions dels casos que van realitzar els inspectors van confirmar les decisions dels metges del Sistema Nacional de Salut.
Un altre dels temes polèmics és la possibilitat que s'obre perquè les mútues, que actualment tenen el 35% dels seus recursos inutilitzats pel descens d'accidents laborals, arribin a acords amb les comunitats autònomes a través de convenis per assistir a treballadors de baixa cobrant per ells (fins ara, no, ja que són entitats sense ànim de lucre), el que permetria reduir la baixa del treballador en avançar les proves i el tractament i alliberar la càrrega del sistema públic, segons el Govern. Per al Fòrum de l'Atenció Primària, això suposaria la fallida de l'equitat (els treballadors atesos abans que la resta de la població), mentre que la sanitat privada ho considera" competència deslleial".