dimecres, 9 de juliol del 2014

Els empleats dels hospitals xifren en 1.322 els llits tancats a l'estiu



Publica El País
Els sindicats vaticinen el col · lapse d'urgències de la majoria dels grans hospitals
L'hospital de Bellvitge va encendre la metxa de les protestes contra el tancament de llits amb un motí a la planta 12. A partir d'aquí, un reguitzell de protestes va córrer pels passadissos dels hospitals catalans mentre els seus directius titllaven de "habitual" la mesura de tancar llits a l'època estival. Els amotinats de Bellvitge van aconseguir frenar temporalment el tancament de tres plantes però, segons les xifres que manegen els sindicats, els principals hospitals catalans -els vuit centres públics de l'Institut Català de la Salut (ICS), a més del Clínic, Sant Pau i el Parc Salut Mar- deixaran sense servei unes 1.322 llits durant aquest estiu. El tancament progressiu d'habitacions, que ja va començar el mes passat, concentrarà el major nombre de places clausurades a l'agost.

Tot i que les direccions dels hospitals al·leguen que es tanquen els llits "a causa d'una reducció de la pressió assistencial", els treballadors denuncien que la mesura reverteix en un col·lapse del servei d'urgències dels centres, ja que "la manca de places impedeix fer un bon drenatge de pacients a planta ". A més, adverteixen, "molts llits no es reobren a la tardor"...
El conseller de Salut, Boi Ruiz, treu ferro a l'assumpte i titlla de "mite polític" el tancament de llits i les llistes d'espera i de "demagògia" l'alarma creada amb les protestes. Ruiz insisteix que el nombre de llits no és un indicador de l'activitat de l'hospital a causa de l'augment de les intervencions de cirurgia major ambulatòria, que no requereixen ingrés. Els gerents dels hospitals també rebutgen, en contra del que revelen les memòries d'activitat dels centres, que s'hagin perdut llits en els últims anys i es mostren reticents a donar el nombre oficial de places que deixen sense servei.
"Tanquen per sota del que la prudència aconsella i, a més, sempre perdem alguna peça en el rentat", valora el secretari general de Metges de Catalunya, Francesc Duch. Amb tot, pacients, familiars i treballadors ja han advertit d'un estiu turbulent: "No es permetrà el tancament de més plantes mentre hi hagi persones a urgències esperant un llit".

Aquesta és la relació de llits que es tancaran aquest estiu:
Hospital de Bellvitge. Queden dos pacients parapetats a la planta 12. La resta de llits, 22, ja estan buides i bloquejades per l'hospital. Malgrat les protestes, el centre ha confirmat que seguiran endavant amb el pla de tancament previst. Segons els treballadors, Bellvitge tancarà 220 llits d'un total de 620. La gerència assegura que tenen obertes 650 places i només clausurarà 150. La memòria d'activitat de 2010 certifica que llavors l'hospital tenia 825.
Vall d'Hebron. Amb la ressaca de la denúncia dels metges d'urgències davant l'ICS pel col·lapse del servei -alguns pacients van romandre fins a cinc dies esperant un llit en planta-, l'hospital insisteix que només es tancarà un 10% de les 1.100 llits que tenen oberts. Els sindicats adverteixen que el nombre real és de 225 places menys. El 2010, el centre tenia 1.138 llits disponibles.
Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti). L'hospital públic de Badalona tancarà 102 llits de 498; el 2010 eren 638. El centre ha declinat xifrar les places que clausurarà i es limita a especificar que tindran "més llits que en l'estiu de 2013".
Arnau de Vilanova. A falta de la xifra oficial, segons els treballadors del centre lleidatà, la planificació d'estiu comportarà el tancament de 90 de les 396 llits disponibles. El 2010, l'Arnau de Vilanova comptava amb 454 places.
Hospital Doctor Josep Trueta. L'hospital públic de Girona es quedarà amb 60 llits menys dels 400 que té obertes, segons els càlculs de la Junta de Personal. El 2010, l'hospital tenia 416 places disponibles per atendre els malalts de la seva àrea d'influència.
Hospital Joan XXIII. Encara l'hospital de Tarragona ha declinat també xifrar el nombre de llits que es tanca temporalment, la direcció va confirmar als treballadors que per "la disminució d'activitat quirúrgica dels mesos d'estiu", es tancaran 54 llits. Segons la memòria de 2012, l'hospital compta amb 310 places, 50 menys que les que tenia el 2008.
Hospital Verge de la Cinta. La direcció del centre sanitari de Tortosa ha confirmat que es tancaran un total de 48 llits de les 160 que té habitualment oberts; el 2010 tenia 216. Tanmateix, els treballadors han elevat a 70 les places clausurades.
Hospital de Viladecans. Davant el mutisme del centre, els treballadors calculen que es tancaran 27 de les 95 llits oberts. El 2010, el nombre de places de Viladecans era de 109.
Hospital Clínic. De les 709 llits que té el centre concertat -123 menys que el 2010 -, els treballadors asseguren que el pla és tancar 189 llits. Un portaveu de l'hospital ha assegurat, en canvi, que seran 166 els llits clausurats.
Sant Pau. Aquest centre concertat tampoc ha volgut aclarir quants llits tancarà aquest estiu de les 610 totals de què disposa. Els treballadors xifren el tancament en 88 places. En quatre anys, el Sant Pau ha perdut 34 llits hospitalaris.
Parc Salut Mar. Una portaveu del complex hospitalari, del qual formen part l'hospital del Mar i el de l'Esperança, ha assegurat que es tancaran 113 llits de 492 que tenen el conjunt dels dos centres sanitaris. Els treballadors, per la seva banda, han elevat la xifra a 197 llits que aquest estiu seran tancats.