dimarts, 9 de setembre del 2014

El 24% del pressupost de salut es deriva en serveis a la privada



Agències 
Són més de 2.450 milions d'euros.
Se'n van a clíniques i laboratoris que fan proves diagnòstiques i tracten pacients del sistema públic.
Catalunya lidera el rànquing estatal, doblant la comunitat que ocupa la segona posició, les Canàries, amb un 10,3% del pressupost.
Catalunya destina un quart del seu pressupost sanitari a la contractació de serveis privats. Són 2.450 milions d'euros. I això la converteix en la comunitat autònoma on més es deriva a la privada, molt per sobre de Madrid (713 milions) o d'Euskadi (248,4 milions). Els sindicats alerten que això implica un encariment del cost i una privatització progressiva del sistema sanitari públic.

Catalunya sempre ha apostat per la col·laboració público-privada però, amb la crisi i les retallades que s'han aplicat al sector, el fenomen ha seguit en augment, fins arribar al 24,1% de la despesa sanitària dedicada a la contractació amb centres privats. Així ho indiquen les dades del Ministeri de Sanitat, recollides en un estudi de la Federación de Asociaciones para la Defensa de la Sanidad Pública (FADSP), amb les darreres dades disponibles, de 2011.
Suposa un increment dels costos de l'atenció sanitària i això pot disminuir la qualitat de l'atenció«Suposa un increment dels costos de l'atenció sanitària i això pot disminuir la qualitat de l'atenció», puntualitza el portaveu de FADSP, qui apunta que «des de les retallades s'ha aprofundit» en la privatització i que això pot implicar un encariment de fins a set o nou vegades més els costos per a l'erari públic.
Tendència a l'alça
La comparativa amb d'altres comunitats autònomes indica que Catalunya lidera, amb una gran diferència, la despesa dedicada a serveis privats. La segueixen les Canàries (10,3%), les Balears (8,8%) i Madrid (8,5%). Per sota de la taula, hi ha l'Aragó (4%), Andalusia (4,7%) i Cantàbria (4,5%).
Increment de la despesa
Es posa com a exemple l'increment del pressupost destinat per la Generalitat a pagar els serveis al hòlding IDCSalud. Si al 2010 van ser uns 60 milions d'euros, dos anys després, al 2012, ja en van ser 127.
De fet, «des de 2011, la conselleria de Salut està derivant activitat pública a l'Hospital del Sagrat Cor i al General de Catalunya», mitjançant un conveni signat per una dècada.
Tot aquest fenomen va lligat a un problema pressupostari i al fet que s'hagi limitat la capacitat d'acumular dèficit a les CC.AA. Però el que lamenten els professionals del sector és que la derivació comporti, a la pràctica, un encariment del servei.