divendres, 5 de desembre del 2014

El personal interí de llarga durada pot reclamar la carrera professional



Recentment el Tribunal Suprem ha capgirat la situació del dret del personal interí a la carrera professional. En un sentència, que ratifica una altra del Tribunal Superior de Castella-Lleó, reconeix que el personal interí de llarga durada té dret a l'accés a aquest sistema retributiu.

Què diu la sentència?

La sentència, que desestima un recurs de cassació de la Junta de Castella-Lleó contra una sentència del TSJ d'aquest territori, ratifica l'anul·lació d'una disposició addicional del decret que regula el sistema de carrera i desenvolupament professional a aquesta comunitat autònoma, on s'especifica que el personal interí acumularà crèdits; però, només es faran efectius en el moment d'accedir a la plaça en propietat. La supressió d'aquesta disposició equiparà, a tots els efectes i pel que fa a l'accés al sistema de carrera i desenvolupament professional, al personal fix i al personal interí amb més de cinc anys de serveis prestats.


Quins són els fonaments de la sentència?

La sentència del TS ve a confirmar els arguments del TSJ de Castella-LLeó que s'empara en la Directiva Europea de regulació del treball a temps determinat i en el principi de no discriminació entre el personal fix i el personal amb nomenament temporal, així com en la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (la mateixa que va donar peu a que el personal temporal cobrés els triennis). Aquesta normativa estableix que no pot haver discriminació en les condicions laborals entre el personal fix i el temporal, només pel fet de la diferència en el tipus de nomenament, excepte en els supòsits en què, efectivament, existeixin diferències en les funcions a realitzar que la justifiquen.
Qui són interins de llarga durada?

Són aquells i aquelles companyes que acumulen més de cinc anys de serveis prestats en la mateixa categoria. Ara bé, el dubte sorgeix quan ens plantegem si aquesta definició inclou, també, els supòsits del personal que ha desenvolupat llocs de treball diferents en aquest període, encara que de la mateixa categoria, o només fa referència als supòsits en què s'han mantingut de forma permanent al mateix lloc de treball. Malgrat que a la sentència es fa referència en diverses ocasions al “mateix lloc de treball o altres de naturalesa semblant”, la qual cosa fa pensar que sí que s'inclouen els dos supòsits, sempre ho fa referint-se als arguments del TSJ o de la part demandant i no com a opinió explícita del TS.


Es pot traslladar aquesta sentència al personal interí de l’Institut Català de la Salut?

Malgrat ser normatives reguladores diferents, entenem que sí, doncs es dóna la identitat de situacions pel que fa a la discriminació del personal temporal respecte del fix, en l'accés al sistema de carrera i desenvolupament professional. Altra qüestió és si el TSJ de Catalunya farà una interpretació de la sentència extensiva a tot el personal amb més de cinc anys de serveis prestats, independentment dels llocs de treball ocupats, o la farà restrictiva sols als supòsits que sigui en el mateix lloc de treball. Nosaltres pensem que s'ha de fer una lectura ampla de la sentència, però clar, només és la nostra opinió; el TSJ tindrà la seva pròpia, que no necessàriament ha de coincidir.