dissabte, 21 de març del 2015

El Consorci Sanitari de Lleida s'embarranca al Parlament



Publica Nació Digital

ERC demana aturar el Sistema Sanitari Integral perquè el Govern no ha buscat el consens amb el sector

El Consorci Sanitari de Lleida ha embarrancat aquest dijous al Parlament de Catalunya després que ERC hagi introduït una esmena en una moció presentada per ICV-EUiA en la que s'insta a aturar la creació del nou ens. Amb el sol rebuig de CiU, la cambra ha donat llum verda al text, que no és legalment vinculant per al Govern. Els grups entenen que s'ha "incomplert" una moció parlamentària aprovada ara fa un any que reclamava la "participació" dels agents implicats en el futur ens, així com la presentació de documents i de "garanties" sobre la viabilitat financera del projecte.


La diputada de CiU Maria Assumpció Lahïlla ha retret a l'oposició que ara promoguin aturar la creació del consorci sanitari de Lleida quan el govern tripartit va incloure l'impuls a aquests organismes com a "compromís estratègic". Creu que aquest moviment obeeix a una estratègia electoral per "desgastar" l'executiu d'Artur Mas.

Alba Vergés, d'ERC, li ha replicat que no estan en contra de la creació dels consorcis sanitaris com a tals, sinó que han trobat a faltar la participació dels agents implicats en aquest futur organisme, i ha criticat la manca de transparència en el projecte. S'ha manifestat en el mateix sentit la diputada ecosocialista Marta Ribas. "No estem en contra dels consorcis, estem en contra del desmantellament de l'ICS", ha afirmat.

La Marea Blanca, satisfeta per la moció aprovada al Parlament

Davant la moció que el Parlament ha aprovat aquest dijous instant al Govern a aturar el consorci sanitari de Lleida i de la resposta de CiU a aquesta, la Marea Blanca de Ponent i Pirineus ho ha valorat positivament però ha exigit la retirada immediata del projecte. En aquest sentit, asseguren que seguiran al carrer fins a aconseguir-ho. La Marea recorda que són més de 350 actes i mobilitzacions arreu de Ponent i 38.575 signatures les que han aturat el consorci tres cops.


El col·lectiu ha alertat també que les mocions parlamentàries no tenen força executiva i el Govern i el Departament de Salut volen seguir ''imposant'' el projecte unilateralment, via acord de Govern. En aquest sentit, lamenten que CiU ha anunciat que la setmana que ve el Govern traurà a exposició pública els estatuts per seguir amb el procés previst. La Marea afirma que ''caldrà seguir aturant el consorci, com ha fet tres cops, al carrer, des de la mobilització de la gent, durant les properes setmanes''.