dissabte, 25 de juliol del 2015

Catalunya dóna atenció mèdica a uns 70.000 estrangers que no hi tindrien dret







Publica El Periódico 
Aquells que acreditin un empadronament de tres mesos poden accedir als serveis bàsics 
El Servei Català de Salut ofereix atenció sanitària a uns 70.000 estrangers que no tindrien dret a rebre-la per la normativa estatal aprovada pel Govern del PP, uns 30.000 menys que el 2
013, molts dels quals se n'han anat de Catalunya o han trobat feina.
Aquestes dades han sigut facilitades aquest divendres en roda de premsa a Barcelona pel director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, juntament amb el subdirector d'aquest organisme, Francesc Brosa, i el gerent d'Atenció Ciutadana del CatSalut, Joan Lluís Piqué.
Padrosa també ha presentat la nova instrucció 08/2015 del CatSalut, vigent des del dia 22, segons la qual tots els ciutadans estrangers sense dret a assistència sanitària que acreditin un empadronament de tres mesos tindran accés a la cartera bàsica de serveis sanitaris.
Fins ara, aquestes persones s'havien d'esperar un any per tenir accés a tots els serveis de salut de Catalunya, encara que durant aquests 12 mesos tenien una cobertura sanitària mínima.
Ara, des que s'acrediti el padró i durant els tres mesos següents, els estrangers podran accedir a la cobertura de programes com l'atenció a drogodependències, la prevenció i l'atenció de sida i l'embaràs, a més de les urgències dels hospitals.
El CatSalut ha subscrit un conveni amb la Creu Roja perquè si aquesta entitat detecta algun cas de persona vulnerable sense atenció mèdica pugui traslladar-li aquesta informació per ser resolta.
Fonts sanitàries han precisat que alguns ajuntaments, com els de Badalona i Castelldefels, han negat a vegades, fins ara, l'empadronament als estrangers, una situació que es preveu que variarà amb el canvi de govern en aquestes ciutats, governades abans pel PP i que ara tenen coalicions d'esquerres.
L'evolució de la població estrangera sense dret a cobertura sanitària i que és atesa a Catalunya ha baixat dels 113.000 el febrer del 2013 als 67.000 actuals, una diferència que Padrosa ha atribuït al fet que molts immigrants han tornat al seu país d'origen o que han trobat feina. 
IDENTIFICAT A QUALSEVOL COMUNITATUna altra de les millores presentades avui és la inclusió del codi del Servei Nacional de Salut a la targeta sanitària catalana, que permetrà la identificació de l'usuari a qualsevol comunitat autònoma de l'Estat. 
Francesc Brosa ha explicat que, en fase pilot, els usuaris de nou centres d’atenció primària, majoritàriament de Barcelona ciutat, podran consultar amb el seu metge a través del servei d'eConsulta.
També a partir d'aquest divendres els catalans ja poden consultar, a través del Cat@Salut La Meva Salut, que detalla informació personal sobre les llistes d'espera per a operacions quirúrgiques amb dades sobre la inclusió a les llistes, el temps de previsió d'intervenció a l'hospital i la mitjana de temps d'espera als hospitals, entre altres.
"Esperem que a partir del novembre puguem estendre aquest servei a 34 CAP", ha precisat, una atenció que s'espera que sigui ben rebuda especialment per persones grans i els seus cuidadors, que es podran estalviar trasllats als ambulatoris.
Per la seva part, Joan Lluís Piqué ha presentat una Guia d'ús dels serveis sanitaris públics, que facilita informació sobre el funcionament general dels serveis i orienta els usuaris per accedir-hi correctament.