divendres, 17 de juliol del 2015

Salut insta a prendre decisions compartides entre el pacient i el professional sobre alternatives terapèutiques



Publica l’Ara
Es tracta d'arribar a un acord sobre el tractament a partir de compartir coneixement científic i preferències dels pacients
El departament de Salut ha presentat aquesta tarda 'Decisions compartides', una eina amb què es vol facilitar la presa compartida de decisions en salut. En aquest procés, el professional i les persones acorden el tractament o estil de vida més adequat d'acord amb les preferències i els valors personals de l'individu i el coneixement científic existent, tot sospesant els pros i contres de cada opció. El procés ha estat treballat pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) i per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Els pacients hi han intervingut aportant experiències personals i garantint la comprensió dels continguts que ofereix l'eina.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la "qualitat i seguretat" d'aquesta eina perquè "garanteix informació de sanitat pública, aporta coneixement clínic i compta amb la col·laboració dels pacients", que han validat que el contingut sigui fàcilment comprensible per a tothom.
Salut considera necessari que les persones participin cada cop més en les decisions que es prenen sobre la seva salut. Això suposa garantir el seu dret a rebre una informació completa, comprensible i de fàcil accés, els tractaments o els riscos que els afecten.
Seguint aquesta premissa, el procés de decisions compartides promou que les persones aportin les seves preferències, objectius i valors i el professional clínic informi sobre les opcions de tractament.
L'eina mitjançant la qual es vertebra aquesta iniciativa és un nou canal temàtic a la xarxa (http://decisionscompartides.gencat.cat). En aquest canal ja hi ha disponible informació, instruments de decisió, testimonis i respostes a preguntes freqüents sobre dues malalties: el càncer de pròstata i la malaltia renal crònica avançada. Progressivament, la pàgina web s'anirà ampliant amb continguts per poder afrontar processos importants de decisió davant d'altres malalties.
Des del departament de Salut es subratlla que les decisions compartides són particularment rellevants en aquelles condicions de salut en què hi ha més d'una alternativa i es pot fer una elecció, atès que les diferents opcions presenten avantatges i inconvenients. En la majoria de casos es tracta d'abordar malalties cròniques o proves diagnòstiques o de cribratge, i no tant quan la persona s'enfronta a un diagnòstic greu o potencialment mortal.