dimarts, 27 d’octubre del 2015

Noves funcions sanitàries



Publica El Periódico

Les infermeres podran prescriure productes sense recepta
Gases, bolquers per a avis o calmants suaus s'indicaran des d'infermeria
Els metges recalquen que sols el facultatiu pot receptar un fàrmac

El personal d'infermeria dels hospitals i CAP públics podrà «indicar, usar i autoritzar» (eufemismes que equivalen a prescriure) els medicaments que no estan subjectes a l'obligatorietat de ser receptats per un metge. Aquesta mesura, que va ser aprovada pel Govern al Consell de Ministres d'ahir, es publicarà immediatament al BOE en forma de decret. En la pràctica, afecta fàrmacs que no estan finançats pel sistema nacional de salut, ja que aquells que sí que ho estan han de ser sempre dispensats a partir de la recepta d'un facultatiu. «Les farmàcies que venen antibiòtics o antiinflamatoris a clients que no mostren una recepta mèdica estan incorrent en una mala pràctica -va advertir ahir Jaume Padrós, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona-. Hem de veure quins productes podran indicar finalment les infermeres: la prescripció de fàrmacs correspon exclusivament als metges. Així figura a la llei de sanitat».

Els col·legis d'infermeria, al seu torn, van reaccionar només parcialment de manera satisfactòria davant el citat decret. El text legal assenyala que les infermeres que exerceixin alguna forma de prescripció hauran de superar una formació específica addicional a la carrera universitària que han cursat. «Ens sembla bé que es reconegui l'autoritat de la infermera per prescriure material de cures o bolquers absorbents per a avis, que estan finançats per la sanitat pública -va afirmar Albert Tort, president del Col·legi d'Infermeria de Barcelona-. Però no estem d'acord en absolut amb el fet que per a això s'exigeixi una formació addicional. La carrera d'infermeria ja inclou aquesta capacitació».
SENSE PARTICIPACIÓ / Ni els col·legis de metges ni els d'infermeria de Catalunya han sigut consultats pel Ministeri de Sanitat, autor del decret prescriptor, abans d'elaborar aquesta ordre ministerial. «No hem participat en un assumpte que ens implica», va assegurar Padrós.
El personal d'infermeria ha reclamat en nombroses ocasions disposar d'autoritat per prescriure els productes que utilitzen en l'exercici de les seves funcions. Gases, bolquers, iodes, material de cures o pomades calmants de poca complexitat són alguns d'aquests productes. Als grans hospitals, on infermeria i facultatius treballen en equips amb funcions clarament distribuïdes, no hi sol haver conflicte en aquests aspectes. Infermeria disposa i decideix quin material de cures ha d'utilitzar amb els malalts, i els metges determinen els tractaments farmacològics i les actuacions quirúrgiques que es necessiten.
No en tots els casos el material que ara podrà prescriure infermeria compta amb finançament públic, i per això aquesta funció tindrà un valor escàs. Sanitat va anunciar ahir la constitució d'una comissió de farmàcia, en què hi haurà representats tècnics del ministeri, dels col·legis professionals i de les diferents comunitats autònomes, que traduiran l'abast de la mesura decretada al Consell de Ministres.