dimarts, 19 de gener del 2016

Oxfam denuncia que ja només 62 persones posseeixen la mateixa riquesa que la meitat de la població mundial



L'augment descontrolat de la desigualtat ha creat un món en el qual tan sols 62 persones posseeixen tanta riquesa com 3.600 milions de persones, la meitat de la població mundial, segons adverteix Oxfam en el seu informe Una economia al servei de l’1%, publicat avui a nivell internacional. Segons Oxfam, fa cinc anys aquesta xifra ascendia a 388 persones.

A dos dies de la reunió anual de líders polítics i econòmics a Davos (Suïssa), l'informe posa de manifest que, des de 2010, els ingressos de la meitat de la població s'han reduït en un bilió de dòlars, el que suposa una caiguda del 41%. Mentrestant, la riquesa de les 62 persones més riques del planeta ha augmentat en més de 500.000 milions de dòlars.

Oxfam fa una crida perquè es prenguin mesures urgents contra la crisi de la desigualtat extrema, que posa en perill tot el progrés realitzat al llarg dels últims 25 anys en la lluita contra la pobresa.
L'informe també mostra com la desigualtat afecta de manera desproporcionada a les dones; de les 62 persones més riques del món, 53 són homes i només 9 són dones. La major desigualtat d'ingressos condiciona l'accés de les dones a serveis sanitaris, educació, participació en el mercat laboral i representació en les institucions. També s'ha demostrat que la bretxa salarial entre homes i dones és més gran en societats més desiguals, i que la majoria dels treballadors pitjor remunerats del món són dones, exercint les ocupacions més precàries.

La bretxa entre rics i pobres continua augmentant a Espanya i a Catalunya
·         A Espanya, l'1% de la població concentra més riquesa que el 80% més pobre. El 2015, mentre el patrimoni de les 20 persones més riques del país es va incrementar un 15%, la riquesa del 99% restant de la població va caure un 15%. Els presidents de les empreses de l'IBEX35 cobren ja 158 vegades més que el salari d'un treballador mitjà. L'increment de la desigualtat al nostre país es deu principalment a la combinació d'una enorme bretxa salarial amb un sistema fiscal regressiu que grava poc als que més tenen.
·         Pel que fa a Catalunya, les dades també indiquen un creixement de la desigualtat a favor de les minories. Només el patrimoni del català més ric equivalia a la renda anual de 150.000 famílies mitjanes al 2014, i durant el 2015, el patrimoni de les 20 majors fortunes catalanes va augmentar un 34%.
·         La fuga de recursos cap a paradisos fiscals no ha cessat en els pitjors moments de la crisi. La inversió des d'Espanya cap a paradisos fiscals va créixer un 2.000% al 2014. Oxfam denuncia que amb el que es perd amb aquesta fuga es podrien finançar polítiques públiques com garantir l'atenció a més persones en situació de dependència, tenint en compte que 400.000 estan en llista d'espera.
·         La desigualtat no és inevitable, però els qui tenen la capacitat de canviar les coses han de fixar-se objectius clars. El futur Govern i el nou Congrés espanyols tenen l'oportunitat de fer història, prioritzant la lluita contra la desigualtat i la pobresa. Oxfam Intermón fa una crida per a que durant els primers cent dies de govern espanyol es posi en marxa una Llei contra l'Evasió Fiscal que contribueixi també a nivell global a què aquesta era dels paradisos fiscals arribi a la seva fi.