dijous, 11 de febrer del 2016

Comín allarga la mà a l'oposició per garantir una sanitat pública i transparent



 Publica Agències

El conseller de Salut admet que la crisi ha fet empitjorar alguns indicadors sanitaris i anuncia una llei que serà "el procés constituent en matèria de salut".

El conseller de Salut, Toni Comín, ha fet aquest dijous la seva primera intervenció en la comissió sectorial del Parlament, en què ha desgranat els principis que regiran el seu mandat i ha reiterat algunes de les idees que ha anat exposant durant les últimes setmanes. La intervenció de Comín, sense ser una esmena al llegat de l'anterior conseller Boi Ruiz, sí que ha suposat un canvi en el missatge. Per exemple, ha acceptat que la crisi i l’augment de la precarietat laboral han fet empitjorar “indicadors de salut”, i ha assegurat que buscarà la manera que el departament incorpori criteris que tinguin en compte la desigualtat social.


Entre els objectius que pensa impulsar, Comín ha citat el desplegament del Pinsap, amb la idea que la sanitat es tingui en compte en tots els departaments, la creació d'una Agència de Salut Pública potent i el blindatge del sistema públic amb tres mesures concretes: 

  • que els hospitals de la xarxa pública no incloguin centres amb afany de lucre;
  •  la redacció final de la transposició de la directiva europea 2014/24 per regular la contractació de serveis sanitaris i socials, i 
  • l'aprovació d'una norma específica "que blindi la universalitat del sistema", més enllà de les instruccions que ja es van posar en marxa per assegurar la atenció per a tothom..

"Volem que aquesta legislatura sigui coneguda com la legislatura de la transparència en polítiques de salut", ha afegit Comín, que ha promès que atendrà de manera "immediata" qualsevol proposta dels grups per millorar-la. En aquesta línia, ha assegurat que buscarà el " consens parlamentari" per construir el pla de salut i també per revertir els efectes de les retallades -el creixement de les llistes d’espera, l'aturada de les inversions i la precarietat laboral dels professionals, ha citat-. En aquest procés ha garantit que mantenir la diversitat de proveïdors del sistema públic és "clau" per preservar la qualitat, tot i que s'analitzaran les derivacions entre centres per assegurar que es facin sempre sota criteris d'eficiència.

Transició nacional
Comín ha tingut paraules també per a l'anomenat "procés de transició nacional", en afirmar que en matèria sanitària Catalunya ja funciona, a la pràctica, gairebé com si fos un estat perquè hi ha un "nivell d'autonomia competencial molt gran". Tot i així, la " insuficiència financera" limita les possibilitats, ha reconegut, abans de prometre que posarà en marxa una agència catalana del medicament, "la més important de les estructures d'estat" que falten en salut, a més de treballar amb la lògica que algun dia el Govern també podrà definir la cartera de serveis.

És en aquest punt on refermat la idea de fer una nova Llei de salut i social de Catalunya, que ha qualificat com "el procés constituent en matèria de salut", després d'un "gran debat col·lectiu" i que hauria de servir per renovar la llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), que ja ha fet els 25 anys.