dimarts, 30 d’agost del 2016

Projectes Transversals de Salut (iSalut)



Publica RBA 
La Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3), La Meva Salut (canal personal de salut), El Pla d’imatge digital i el projecte IS3 (gestió de processos assistencials) configuren uns projectes cabdals per millorar els processos de Salut
Amb dependència del CatSalut, el grup de treball iSalut està immers en una dinàmica de modernització tecnològica de les estructures dels processos interns del sistema de salut. Tanmateix el pressupost assignat a alguns projectes d'iSalut és inexistent 
Aquest grup de treball integrat dins del CatSalut i presidit per David Elvira director del Servei Català de la Salut ha desenvolupat al llarg dels anys un  projecte prou conegut (HC3) atès el seu elevat grau d’implantació en el nostre sistema sanitari públic. L’HC3 ha estat el projecte estrella d’aquest grup de treball i permet l’accés de manera organitzada, sota uns paràmetres idonis de seguretat i confidencialitat, a la informació rellevant de les històries clíniques dels centres sanitaris de la xarxa assistencial pública. Això facilita la feina dels professionals de la salut, i per tant millora la qualitat de l’atenció rebuda pels ciutadans. Avui en dia estan integrats a l’HC3 els hospitals d’aguts, els sociosanitaris, l’assistència primària i la salut mental.

Està previst que ben aviat es puguin integrar a l’HC3 els serveis socials de dependència, no tant per les informacions de salut que ells hi puguin introduir sinó sobretot per la informació que aquests serveis podran obtenir si poden accedir-hi. 
L’HC3, és la informació normalitzada més gran del món. Ha de ser transparent pels professionals i el que es vol en un futur és que des de l’estació de treball de qualsevol professional es pugui accedir a la informació del malalt sense necessitat d’anar-la a buscar. També es vol integrar el curs clínic de tota la primària amb totes les consultes externes dels hospitals, i que els ciutadans hi puguin aportar informació a través de “La Meva Salut”, per exemple provinent de la sanitat privada.  “El ciutadà té dret a decidir quina informació seva passa de la pública a la privada, i quina de la privada passa a la pública. Cal tenir en compte que aproximadament un 24% dels ciutadans de Catalunya té una doble cobertura sanitària.”   
Un altre dels projectes sota la responsabilitat d’aquest grup de treball és el canal personal de salut “La Meva Salut”, que és un espai digital, de consulta exclusivament personal, que permet que els ciutadans puguin disposar de la seva informació personal de salut generada en qualsevol dispositiu sanitari públic. S’hi pot trobar el pla de medicació, les vacunes administrades, els diagnòstics, els informes clínics i els resultats de les proves i exploracions que s’hagin efectuat. Per accedir-hi cal disposar de la targeta sanitària (TIS) i un codi d’usuari que cal demanar en el CAP corresponent.   
El canal “La Meva Salut” permet cobrir un requeriment legal que obliga a l’Administració, si aquesta disposa d’informació electrònica dels ciutadans, a que aquests hi puguin accedir. Tanmateix el CatSalut hi ha afegit més serveis a disposició de la ciutadania. Els operadors del sistema de salut posen la informació que posseeixen sobre els ciutadans  a disposició dels mateixos. Aquesta eina ha de transformar en un futur no llunyà, les relacions en el sistema se salut i ningú sap en aquests moments quin és el límit de la seva potencialitat. Les TIC són l’eina per assegurar la transformació del sistema.


Als integrants d’aquest equip de treball els fa il·lusió parlar del projecte IS3 que tenen en mans. Es tracta d’una plataforma tecnològica que ha de permetre la interoperabilitat entre proveïdors, per facilitar la integració entre els diferents sistemes d'informació de que disposen i poder  compartir la missatgeria entre ells de manera electrònica, com per exemple demanar visita, organitzar trasllats de malalts demanar proves complementàries, etc. Aquests processos es podran dur a terme directament pel metge en temps real i llevat de determinades patologies urgents, la connexió entre dispositius assistencials podrà ser molt més ràpida que no ho és avui. En paraules de Carles Gallego coordinador de l’equip humà d’iSalut, “estem construint la carretera perquè la gent es pugui connectar.” El projecte IS3 permet doncs compartir informació entre entitats proveïdores de serveis assistencials, més enllà de la pròpia història clínica. És per tant una eina facilitadora del contínuum assistencial d’una manera eficient fent que tota la informació flueixi en temps real als professionals que la necessiten. Per fer-ho possible s’ha dissenyat el projecte “WiFIS” que permet que tots els centre que implementin aquest Marc d’Interoperabilitat es podran connectar amb qualsevol altre centre que també hagi incorporat aquest mateix protocol de comunicacions.  
Tota la informació generada passa per una plataforma central i això a banda de les avantatges que té per als usuaris també comporta una conseqüència molt interessant pel propi CatSalut atès que aquest podrà tenir de primera mà una informació que a hores d’ara sols pot obtenir demanant-la als proveïdors i confiar en que tothom la donarà amb els mateixos criteris. Es podran fer estudis de càrregues de treball, anul•lacions de visites, temps de demores entre derivació i resolució, orientar fluxos si cal, etc. En definitiva un projecte de futur molt interessant.
En l’actualitat ja hi ha 46 projectes d’integració al sistema, 38 dels qual estan ja en marxa. Es tracta de proveïdors del territori que s’han interessat per participar-hi. La major part pertanyen al SISCAT, tot i que algun és un subministrador de productes intermedis. 



Cal remarcar que el canal “La Meva Salut” ha nascut amb un pressupost específic igual a “zero” i s’ha pogut anar avançant a base de molta imaginació. El pressupost destinat a les TIC pel CatSalut és de l’1% del total del pressupost, i en el cas dels proveïdors del sistema, l’assignació pressupostària a les TIC és del 0,7%, tot i que algún pugui arribar a assolir l'1%, situació que ens posa a la cua d’Europa pel que fa a assignació pressupostària. “El 30/35% de l’esforç que cal fer és nostre (dels membres del grup de treball), i els proveïdors hi posen el 65/70% restant” expliquen.  En general els centres del sistema sanitari col·laboren amb molt d’interès malgrat l’absència de pressupostos específics. “Els proveïdors són els grans innovadors del sistema” afirma Carles Gallego.  
He d’agrair la bona acollida que em varen dispensar tots els membres de l’equip i en particular a l’amic Xavier Caballero, i felicitar-los per el magnífic ambient que impera en la unitat i per la feina tan interessant que estan duent a terme.