dilluns, 21 de novembre del 2016

La prestació per la baixa de maternitat no tributa per l'IRPF, segons el Tribunal Superior de Madrid



Publica ARA
La sentència obre la porta a reclamar la devolució davant l'Agència Tributària

Una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha declarat que la prestació per maternitat que paga la Seguretat Social no ha de tributar a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

La sentència, que avança aquest dilluns el diari 'Cinco Días', considera que la prestació de maternitat -les 16 setmanes de baixa que paga la Seguretat Social- entra dins de les rendes exemptes de l'IRPF, en contra de la posició que sempre ha mantingut Hisenda, que se s'havia de tributar per aquest diners.


En el cas concret de la sentència, el tribunal dóna la raó a una dona que va demanar la devolució de 3.135 euros que havia tributat com a IRPF per una baixa de maternitat en la que va rebre una prestació d'11.679 euros.

La sentència només afecta a aquest cas concret, no crea jurisprudència, ni obliga a l'Agència Tributària Estatal a modificar el seu criteri, que es basa en que aquests diners han de tributar. Però amb un tribunal a favor de la devolució, s'obre la porta a que moltes més mares demanin la devolució d'aquestes tributacions.

Això, no obstant, obligarà a presentar recursos davant de diverses instàncies en un procediment que s'allarga en el temps. En el cas de la sentència dictada ara, la dóna va presentar un recurs davant l'Agència Tributària, primer, que no li va donar la raó, i després davant el Tribunal Econòmic Administratiu, que tampoc li va acceptar, fins que va arribar al Tribunal Superior, que ha decidit a favor seu.