dijous, 24 de novembre del 2016

Com sol·licitar el retorn de la prestació per maternitat



La sentència judicial que declara exempta d'IRPF la prestació per maternitat no crea jurisprudència però pot ser un bon argument per reclamar que es torni els impostos abonats.
Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha declarat que la prestació per maternitat que abona la Seguretat Social està exempta de l'IRPF. La sentència és contrària al criteri de l'Agència Tributària, que considera la prestació un rendiment de treball i per tant subjecta a l'impost. La decisió judicial no crea jurisprudència i segurament Hisenda l'ha de denegar en un primer moment, però pot ser un bon argument per reclamar que es retornin els impostos abonats.

Aquestes són algunes claus: 
Quin termini hi ha? 
Cal tenir en compte el termini de prescripció de quatre anys per l'impost, és a dir, el període a partir del qual Hisenda ja no pot fer una revisió dels impostos abonats. Per això, els contribuents que van cobrar la prestació per maternitat des de gener de 2012 poden presentar la reclamació. 
Com començo el procés? 
El primer pas és presentar una rectificació d'autoliquidació de l'IRPF davant la mateixa Agència Tributària, és a dir, quan el contribuent consideri que una autoliquidació ha perjudicat els seus interessos pot demanar la rectificació de la declaració. En ella, el sol·licitant demanarà la devolució del que tributat per la prestació de maternitat. Hi ha de constar l'exercici que es reclama i el concepte jurídic. 
Quin termini té l'Agència Tributària? 
Disposa de sis mesos per a la seva resolució. Tal com explica Legálitas, l'administració ens contestarà probablement desestimant el recurs i ens donarà un termini de 10 o 15 dies per interposar al·legacions. Al·legacions que presentarem i que el més segur siguin igualment desestimades. 
I si ho denega? 
El més probable és que l'Agència Tributària rebutgi la petició. En aquest cas, el següent pas és acudir al Tribunal Econòmic Administratiu Regional que resolen els recursos previs abans d'arribar la via judicial. El termini d'interposició és d'un mes a comptar de l'endemà de la notificació de l'acte objecte de recurs. 
Com s'interposa la reclamació econòmic-administrativa? 
S'interposa mitjançant escrit als tribunals economicoadministratius regionals (amb seu a cadascuna de les capitals de les comunitats autònomes) que correspongui. 
I després? 
Si tampoc el tribunal econòmic-administratiu dóna la raó al contribuent, ja només queda iniciar un procediment judicial. En aquest cas, hi haurà dos mesos per interposar un recurs contenciós administratiu.
No obstant això, abans d'iniciar la via judicial és necessari estimar com es reclama perquè no sempre compensa començar el procés, donat els costos associats per les taxes, advocats, procuradors ... 
Si he estat mare en 2016 ¿cal pagar IRPF? 
Sí, atès que és el criteri de l'Agència tributària. Es declara com a renda del treball i després s'inicia el procés.