divendres, 24 de febrer del 2017

Els ascensors dels hospitals, major font de bacteris que els banys

Agències
Es va trobar presència de patògens en el 61 per cent dels botons d'ascensors analitzats.
Els botons de les plantes més altes es van mostrar igual de contaminats que el de la planta baixa.
Hi ha racons dels hospitals que, en ser tan habituals i insignificants, passen inadvertits davant dels nostres ulls i poden ser una font potencial de contaminació, mentre que altres, en estar més relacionats (conscient o inconscientment) amb el món dels patògens, són més obvis però més inofensius en la pràctica.
És el que passa amb els ascensors i els banys. Un estudi dut a terme per Cristopher Kandel, Andrew Simor i Donald Redelmeier, de la Universitat de Toronto, va revelar que els primers tenen una prevalença major de colònies bacterianes que els segons.
Els investigadors van analitzar mostres dels botons dels ascensors (tant del seu interior com del seu exterior) i van trobar patògens en el 61 per cent dels casos, mentre que en la superfície dels banys n'hi va haver en el 35 per cent.

El treball, publicat a Open Med i amb mostres de 120 botons i 96 superfícies de bany de tres grans hospitals urbans canadencs, va mostrar que el grau de contaminació no diferia segons la posició del botó (ja fos a l'interior o en  l'exterior de l'ascensor , planta baixa o qualsevol altra) ni del dia de la setmana analitzat.

El bacteri més comunament trobat va ser Staphylococcus, al 67 per cent de les ocasions, seguida de Streptococcus. Els autors del treball apunten, però, que aquesta major prevalença de patògens en els elevadors dels hospitals no és clínicament rellevant i el seu risc pot ser combatut amb mesures senzilles.