dimarts, 21 de març del 2017

Els metges dels CAP es revolten contra les retallades



                                              Segons l’ARA

"No es pot exigir l’excel·lència del sistema sanitari si es maltracta els seus professionals. No es pot estirar més la corda i continuar esprement-los i tractant-los de manera indignant”. Les paraules són del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, denunciant la situació del sector sanitari. Una de les àrees més maltractades és l’atenció primària. De fet, una quinzena de CAP de l’àrea metropolitana estan en peu de guerra, rebel·lats contra els efectes de les retallades i les reduccions de personal.


Per això, va interposar una queixa formal al departament que lidera Toni Comín i va obrir una recollida de firmes per donar suport a un manifest que denuncia el malestar dels professionals dels ambulatoris. Ja s’hi han sumat 2.500 persones. Can Vidalet és només la primera pedra de la revolta. Sobretot després que el FoCAP, el Fòrum Català d’Atenció Primària, també hi hagi donat suport. “Volem denunciar la situació de deixadesa i oblit en què està l’atenció primària: la nostra força de treball són les persones, no necessitem grans tractaments ni tecnologies, sinó atendre bé els nostres pacients”, afirma Meritxell Sánchez, de la junta del FoCAP.

El Fòrum denuncia que des del departament de Salut “s’omplin la boca” dient que l’atenció primària és el pal de paller del sistema sanitari però que, en canvi, redueixin els recursos, d’un 18% del pressupost del 2010 a un 13,8% actualment, i també el volum total de professionals, gairebé 3.000 en els últims anys. “Si volem un sistema sanitari públic, el que és més eficient i dona més bons resultats és una atenció primària forta”, reivindica Sánchez
.
El col·lectiu que treballa als CAP es queixa, sobretot, de les llistes d’espera, la falta de substituts i les infraestructures deficients. Problemes que, a la pràctica, acaben empitjorant l’atenció dels pacients.