dijous, 3 de gener del 2019

La devolució de l'IRPF per maternitat i paternitat del 2016 i 2017 es pot reclamar des d'avui


Agències
Els contribuents que van cobrar el 2016 i el 2017 prestacions per maternitat i paternitat poden sol·licitar a partir d'aquest dimecres a la tarda la devolució de l'IRPF. S'obre, així, la segona fase per demanar el reintegrament d'aquest gravamen, una mesura que beneficiarà més d'un milió de persones.

El ministeri d'Hisenda, a través de l'Agència Tributària (AEAT), ha habilitat a la seva pàgina web l'opció per demanar el reintegrament, en la segona fase del procés ideat per Hisenda per complir la sentència del Tribunal Suprem del 3 d'octubre passat. Els contribuents que van cobrar les prestacions el 2014 i el 2015 ja podien sol·licitar la devolució des del mes de desembre.
A partir d'aquest dimecres a la tarda seran els contribuents que van tenir fills el 2016 i el 2017 els que podran sol·licitar la devolució de l'IRPF derivat de les prestacions de maternitat i paternitat. Les devolucions s'iniciaran els pròxims dies, segons ha informat el ministeri d'Hisenda en una nota.
Els contribuents que hagin tingut retencions per les prestacions de maternitat i paternitat el 2018 no han de fer cap tràmit particular. La seva declaració de la renda del 2018, que es presenta aquest 2019, ja incorporarà les prestacions com a rendes exemptes i les retencions seran deduïbles.
A més, el reial decret llei pel qual s'adopten determinades mesures en matèria tributària i cadastral, aprovat el 28 de desembre, estableix que també els col·lectius que no estaven inicialment afectats per la sentència del Tribunal Suprem puguin accedir a la devolució. Aquest és el cas dels empleats públics no integrats en la Seguretat Social, així com dels professionals no integrats en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms que perceben aquestes prestacions de mutualitats de previsió social.
La secció segona de la sala tercera contenciosa administrativa del Suprem va determinar a l'octubre que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement d'un fill, estan exemptes de l'IRPF. El ministeri d'Hisenda va fer una interpretació extensiva de la sentència del Tribunal Suprem perquè també en resultessin beneficiaris els permisos de paternitat, tot i que el Tribunal Suprem no s'hi referia específicament.
En total, Hisenda calcula que es reintegraran al voltant de 1.200 milions d'euros a més d'un milió de mares i pares. La devolució mitjana en el cas de les prestacions per maternitat és de 1.600 euros, mentre que la de paternitat s'acosta als 383 euros. Les mares i pares que van tributar per IRPF les prestacions cobrades el 2014 i 2015 podien sol·licitar la devolució des del desembre, i només aquest mes l'Agència Tributària ja va rebre 672.746 peticions de reintegrament.