divendres, 3 de febrer del 2023

Salut només sap negociar amb un únic sindicat

 

Que la sanitat pública catalana està tocada és evident, ho sabem des de fa temps i dia rere dia podem trobar exemples i proves d’aquest fet. A finals de gener la Intersindical va convocar una vaga per mostrar el malestar de les treballadores i treballadors del sector sanitari, una vaga que des del sindicat vam considerar un èxit ja que vam aplegar a més de 2000 professionals en cada una de les jornades. Doncs malgrat els esforços de tota aquella gent que va sortir al carrer a cridar, el Departament de Salut a hores d’ara no s’ha pronunciat ni s’ha mostrar obert a seure i parlar dels problemes que tenim en aquest sistema públic. 

El dia 31 el sindicat metges de Catalunya desconvoca la vaga i fa saber que el mateix sindicat i el Departament de Salut s’asseuran en una taula de negociació on es buscarà solució als diversos problemes als que s’enfronta la sanitat. 

Des de la intersindical volem fer evident el nostre malestar davant aquesta noticia ja que com a sindicat de classe que som i responent a una realitat totalment diferent a la que semblen viure els dos agents negociadors considerem que és un error voler parlar únicament amb un sector. La sanitat pública al nostre país se sustenta per multitud de categories professionals i especialitats que donen servei a la població dia rere dia i que són totes igual de necessàries. Així doncs, seguir pensant o volent donar tota la veu o responsabilitat d’unes millores al col•lectiu mèdic és no avançar, és basar-se en un paradigma antiquat, un model on el/la metge/ssa és el màxim protagonista i sembla tenir la última paraula en tot. 

On és el reconeixement que ara més que mai mereixen la resta de les categories? Tal i com es va mostrar durant els dies de vaga tant a nivell mediàtic com  governamental ha semblat no interessar donar aquesta veu que es nega des de fa molts anys a la sanitat en general. Des de la intersindical creiem que un altre model de sanitat és possible, . Necessitem que es reverteixin les retallades de manera urgent i que es faci un replantejament encaminat a un model més sostenible, més just i que arribi a tothom per igual, un model que tingui en el seu eix central la salut de la població i la salut dels professionals que el tiren endavant sense precarietat i oferint millors possibilitats ja que cal tenir clar que no és que faltin professionals, si no que marxen. 

Finalment volem deixar clar que no aporta cap benefici ni a les professionals ni a la població en general que no hi hagi voluntat de dialogar amb tots els agents implicats i que només es negociï amb un sindicat. Considerem tot això un menyspreu per part del Departament de Salut. Volem fer èmfasi en que la unió fa la força i que ens considerem una eina necessària i imprescindible per seguir treballant en aquesta remodelació. Si volen seguir privatitzant i fraccionant la sanitat i beneficiant sempre als mateixos, amb la lluita sindicalista i la força de totes les persones afiliades que ens fan confiança ens trobaran de cara.