dimecres, 12 d’abril del 2023

La Intersindical en lluita contra la privatització encoberta de la futura ABS Santpedor!

 

La Intersindical, davant els pressumptes interessos encoberts de privatitzar la futura ABS Santpedor, hem fet front a aquest atac contra la ciutadania i contra el personal de l'ICS, hem impulsat la unió de totes les forces sindicals de la Catalunya Central, i hem lluitat amb totes les armes legals disponibles per aturar-lo.

El passat 30 de març vam rebre informació per part de moltes treballadores de l’actual CAP Santpedor, expressant la seva gran preocupació respecte la possible privatizació de la futura Àrea Bàsica de Salut de Santpedor (i Castellnou de Bages), en forma d'entitat de base associativa (EBA), qüestió que després hem pogut confirmar per diverses vies.

Davant aquesta situació La Intersindical, l’endemà mateix, vam posar en marxa diverses accions per fer front aquesta possible privatització.

En primer lloc vam demanar reunió urgent de la Junta de Personal amb la Gerent territorial de l'ICS a la Catalunya Central per demanar més detalls sobre el desdoblament de l'actual ABS Navarcles-Sant Fruitós- Santpedor i sobre la seva gestió.

En segon lloc, vam presentar al·legacions a la proposta del desdoblament de l’ABS Navarles-Sant Fruitós- Santpedor, ja que no estem d'acord amb els factors que el CatSalut fa servir per argumentar-lo: d'una banda les dades que es van servir están obsoletes a data d'avui, i d'altra banda no hi ha previsió de la dotació de personal i del seu pressupost, qüestions que són un requisit indispensable per una proposta de creació d'una nova ABS i que no es poden deixar sense tancar.

En tercer lloc, vam estar en contacte amb professionals, ciutadania, i vam atendre les forces polítiques de l’Ajuntament de Santpedor que es van posar en contacte amb nosaltres, de les quals la CUP va interposar una moció a tractar al ple municipal de l’Ajuntament de Santpedor. Paral·lelament La Intersindical vam convocar a tot el personal, a totes les forces sindicals, i a les entitats veïnals i partits polítics de Santpedor davant del CAP per manifestar la nostra oposició a la privatizació de l'ABS Santpedor, el dimarts 11 d'abril de 2023 a les 13.30h.

La gerència de l'ICS i del CatSalut a la Catalunya Central, arran la nostra proposta de reunió urgent, ens van convocar a La Intersindical i a la resta de forces sindicals pel mateix dia 11 d'abril a les 12h. En aquesta reunió La Intersindical vam demanar una declaració contundent i conjunta contra la privatització de la futura ABS Santpedor que, malauradament, no es va produir. Així mateix, vam manifestar el nostre acord en relació a qualsevol proposta organitzativa innovadora per a la millora assistencial però fent servir les eines que disposem a l'ICS mitjançant el procediment de modificació del Reglament de Règim Intern: no cal cap projecte embrionari ni cap malabarisme que posi en mans privades el que és públic i que funciona, sino que el que cal és millorar les condicions laborals de totes les treballadores de l'ICS, dotar-les de més recursos, i potenciar la capacitat de gestió i d'organització que legalment tenen tots els serveis, centres i establiments de l'ICS.

Tot seguit d'aquesta reunió vam assistir a la concentració acompanyats de mig centenar de persones, entre ciutadans, treballadores i representants d'altres forces sindicals de l'ICS Catcentral (Metges de Catalunya, Infermeres de Catalunya, i CCCO) davant el CAP i vam llegir un manifest en contra de la privatització de la futura ABS Santpedor (llegir+). 

Els mitjans de comunicació locals n’han fet ressò:

  • Naciodigital Manresa: La Intersindical demana «contundència» a Salut sobre la no privatització del CAP Santpedor (llegir+)
  • Regio7: Protestes al CAP Santpedor per la privatització del servei, que Salut nega en rotund (llegir+)

La Intersindical celebrem que el Ple municipal de l'Ajuntament de Santpedor aprovés ahir (llegir+) la moció per:

Primer - Mostrar l’oposició de de l’Ajuntament de Santpedor a qualsevol forma de privatització de la gestió de l’ABS Santpedor (que inclourà Castellnou de Bages,) i vetllar per tal que la gestió segueixi sent  totalment pública a través de l’ICS. 

Segon - Traslladar aquests acords al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a l’ICS, a tots els treballadors de l’ABS Santpedor i a La Intersindical.


La lluita de La Intersindical demostra que el sindicalisme de contrapoder i de confrontació està al servei de les professionals i de la ciutadania perquè és l’organització popular mateixa la garant d’un projecte transformador i arrelat al territori.

NO !! a la privatització de la futura ABS Santpedor!

SI !! a la Sanitat Pública de qualitat!


La Intersindical continuarem vetllant perquè cap ABS ni cap altre servei públic no es privatitzi ni ara ni mai.