dijous, 20 d’abril del 2023

Règim de descansos del personal de l'ICS

 

D’acord amb l’apartat 10.2 de, II ACORD de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut, i de conformitat amb el que preveu Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, l’Institut Català de la Salut ha de garantir al personal, en relació amb el règim de descansos els següents drets:

- Descans diari entre la fi d'una jornada i l'inici de la següent de 12 hores com a dret individual, amb les reduccions previstes en l’article 51 de l’Estatut Marc que s’hauran de compensar amb els descansos alternatius establerts en l’article 54.

- Reduccions del descans diari previstes en l’article 51 de l’Estatut Marc: aquest descans entre jornades es redueix, en els termes que exigeixi la mateixa causa que ho justifica, en els casos següents:

  • En el cas de treball a torns, quan el personal canviï d'equip i no pugui gaudir del període de descans diari entre el final de la jornada d'un equip i el començament de la jornada del següent.
  • Quan se succeeixin, en un interval inferior a 12 hores, temps de treball corresponents a jornada ordinària, jornada complementària o, si s'escau, jornada especial.

- Compensacions de les reduccions del descans diari amb els descansos alternatius previstos en l’article 54 de l’Estatut MarcAquestes reduccions s’hauran de compensar amb el règim descansos alternatiu que preveu poder gaudir de 96 hores setmanals de descans en un trimestre, en períodes no inferiors a 12 hores ininterrompudes (les 96 h resulten de sumar els descansos diaris, 5 x 12h = 60h, i les 36 h de descans setmanal).


- El descans mínim setmanal ha de ser de 36 hores ininterrompudes, aquest descans serà acumulable (72 hores) en períodes de 14 dies, llevat que per necessitats assistencials i justificades, com ara situacions de pandèmia, catàstrofes naturals, puntes de feina pel PIUC o d’altres derivades de situacions excepcionals als centres, i per tal de garantir la cobertura del personal, sigui necessari aplicar el règim de descansos alternatius previst legalment. 

- L’eina per fer efectiu i garantir aquesta jornada i descansos és el calendari de treball anual i individual de cada professional.

- Pausa a la feina: Sempre que la durada d'una jornada passi de sis hores continuades, s'ha d'establir un període de descans durant aquesta no inferior a 15 minuts. El moment de gaudi d'aquest període se supedita al manteniment de l'atenció dels serveis. Es considera treball efectiu.


La regulació dels períodes de descans es pot suspendre de forma motivada mitjançant mesures especials en matèria de salut pública, les quals no poden afectar el personal que estigui en situació de permís per maternitat o llicència per risc durant l'embaràs o per risc durant la lactància natural.


Relacionat: Comunicación interpretativa sobre la Directiva 2003/88/CE del Parlamento Europeo y del Consejo, relativa a determinados aspectos de la ordenación del tiempo de trabajo 2023/C 109/01

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat