dimarts, 28 de novembre del 2023

El dret de vaga

El dret de vaga del personal estatutari es troba reconegut específicament a l’article 18.c) de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, sempre amb la garantia del manteniment dels serveis que siguin essencials per a l'atenció sanitària a la població.

Però com veurem a continuació, les vagues per tenir èxit han de ser massives, ni il·legals ni que comportin actes il·lícits ni abusius.

El dret de vaga es defineix com a la cessació voluntària en el treball per part dels empleats assalariats amb vista a obtenir de l'empresa algun avantatge relatiu a millores de sou o de les condicions de treball.

En relació al dret de vaga l’Estatut Marc estableix com a criteri general que els qui exerceixin el dret de vaga no meriten ni perceben les retribucions corresponents al temps en què s'hagin estat en aquesta situació, sense que la deducció d'havers que s'efectuï tingui caràcter de sanció disciplinària ni afecti el règim de les seves prestacions socials.

Pel que fa a la deducció d’havers, considera que la deducció afecta tant a les retribucions bàsiques com a les complementàries, així com a les indirectes resultants de la paga extraordinària i el descans setmanal, però no a les vacances anuals i les festes laborals. 

En conseqüència, per calcular el cost/hora de vaga s'ha de dividir el total de les retribucions anuals entre el nombre total d’hores de treball anuals que la persona vingui obligat a prestar, afegint al divisor les hores corresponents al període anual de vacances i les festes laborals.

Cost/hora de vaga: Total retribucions anuals entre el nombre total d’hores de treball anuals + hores de vacances + festes laborals. En el següent enllaç podeu ampliar la informació per calcular aquest cost.(llegir+)

Així mateix, contempla com a faltes molt greus tant l'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis essencials establerts en cas de vaga com la realització d'actes encaminats a coartar el lliure exercici del dret de vaga o a impedir el funcionament adequat dels serveis essencials durant la vaga

Convé ressaltar que, a més de les faltes molt greus abans esmentades, segons l’article 409 del Codi Penal, constitueix delicte d’ autoritats o funcionaris públics promoure, dirigir o organitzar l’abandó col·lectiu i manifestament il·legal d’un servei públic així com prendre part en l’abandó col·lectiu o manifestament il·legal d’un servei públic essencial i amb greu perjudici d’aquest o de la comunitat (delicte de l'abandó de destinació).

Tot i que el dret de vaga del personal estatutari no està regulat específicament, aquest no és un dret il·limitat.

A falta d’una regulació especial més enllà dels articles esmentats, la doctrina i la jurisprudència convenen estimar que al personal estatutari li és d’aplicació, amb les adaptacions necessàries, la regulació continguda al Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, sobre relacions de treball.

Sense profunditzar en aquest precepte legal, convé destacar de forma succinta que considera vagues il·legals:
  • les vagues polítiques
  • les de solidaritat, excepte que afectin a l’interès professional de quins la promoguin, 
  • les que tinguin per objecte alterar un conveni o laude durant el seu període de vigència 
  • les que contravinguin allò disposat en el propi Reial decret llei o en conveni col·lectiu per a la solució de conflictes.
També es consideren actes il·lícits o abusius:
  • les vagues rotatòries
  • les de les treballadores del serveis estratègics amb la finalitat d’interrompre el procés productiu
  • les de zel (vikipedia) i altres formes d’alteració col·lectiva en el treball diferents a la vaga
A la vaga ha de donar-se la publicitat necessària perquè sigui coneguda per les persones usuàries.

Per tot l'exposat, el personal estatutari ha d'exercir el dret de vaga de forma legal, abstenint-se de realitzar actes que puguin considerar-se com a vagues il·legals, o com a actes il·lícits o abusius.

"Les vagues per tenir èxit han de ser masives, ni il·legals ni que comportin actes il·lícits ni abusius."

Més informació relacionada amb la VAGA a l'ICS! Personal sanitari i GiS en lluita! 12 i 13 de desembre MATERIAL DE VAGA  Cartell de Vaga (PDF) (ImatgeMaterial per categories o estaments (carpetaCartell de serveis mínims (PDF)

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat