El dret de vaga del personal estatutari es troba reconegut específicament a l’article 18.c) de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, sempre amb la garantia del manteniment dels serveis que siguin essencials per a l'atenció sanitària a la població.
Però com veurem a continuació, les vagues per tenir èxit han de ser massives, ni il·legals ni que comportin actes il·lícits ni abusius.
El dret de vaga es defineix com a la cessació voluntària en el treball per part dels empleats assalariats amb vista a obtenir de l'empresa algun avantatge relatiu a millores de sou o de les condicions de treball.
En relació al dret de vaga l’Estatut Marc estableix com a criteri general que els qui exerceixin el dret de vaga no meriten ni perceben les retribucions corresponents al temps en què s'hagin estat en aquesta situació, sense que la deducció d'havers que s'efectuï tingui caràcter de sanció disciplinària ni afecti el règim de les seves prestacions socials.
Pel que fa a la deducció d’havers, considera que la deducció afecta tant a les retribucions bàsiques com a les complementàries, així com a les indirectes resultants de la paga extraordinària i el descans setmanal, però no a les vacances anuals i les festes laborals.
En conseqüència, per calcular el cost/hora de vaga s'ha de dividir el total de les retribucions anuals entre el nombre total d’hores de treball anuals que la persona vingui obligat a prestar, afegint al divisor les hores corresponents al període anual de vacances i les festes laborals que no estiguin incloses al període de vaga
Cost/hora de vaga: Total retribucions anuals entre el nombre total d’hores de treball anuals + hores de vacances + festes laborals. En el següent enllaç podeu ampliar la informació per calcular aquest cost.(llegir+).
L'obligació de cotitzar es suspèn durant les situacions de vaga (i també en les situacions de tancament patronal).
Així mateix, contempla com a faltes molt greus tant l'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis essencials establerts en cas de vaga com la realització d'actes encaminats a coartar el lliure exercici del dret de vaga o a impedir el funcionament adequat dels serveis essencials durant la vaga
- les vagues polítiques,
- les de solidaritat, excepte que afectin a l’interès professional de quins la promoguin,
- les que tinguin per objecte alterar un conveni o laude durant el seu període de vigència
- les que contravinguin allò disposat en el propi Reial decret llei o en conveni col·lectiu per a la solució de conflictes.
- les vagues rotatòries,
- les de les treballadores del serveis estratègics amb la finalitat d’interrompre el procés productiu,
- les de zel (vikipedia) i altres formes d’alteració col·lectiva en el treball diferents a la vaga