dimecres, 20 de desembre del 2023

Pels drets lingüístics a Can Ruti i a tot arreu!

La Intersindical anunciem mobilitzacions si no es dona una resposta proporcional a l'agressió lingüística a un pacient de l'Hospital de Can Ruti.

Fa pocs dies es va fer pública una nova discriminació lingüística contra els catalanoparlants; una més en la llarga llista que acumula el nostre sistema sanitari.


En aquest cas, una doctora d'urgències de l'hospital de Can Ruti va exigir a un pacient que canviés de llengua i, davant de la seva negativa, la va fer fora de la consulta de males maneres per tal que algun altre professional de l'hospital la visités.

Es evident que la comunicació entre metge i pacient és un factor determinant en la comprensió dels problemes de salut i una possible solució. Així doncs, cada cop que es vulneren els drets lingüístics i els pacients han de renunciar a la seva llengua al territori on és reconeguda com a pròpia, la sensació de maltractament i de violència és irreparable. Perquè parlem de drets fonamentals com els lingüístics, que en l'actual situació estructural de bilingüisme asimètric, són vulnerats cada dia en el cas dels ciutadans catalanoparlants, però garantits en qualsevol situació per als castellanoparlants.

D'altra banda, tal com destaca el document de la Secretaria de Política lingüística "Situació de la llengua en l'àmbit de la salut i de l'atenció sociosanitària", el de la salut és un dels àmbits on la llengua catalana pateix un dels retrocessos més greus i on s'utilitza menys que a la societat en general.

En conseqüència, ens trobem, com a comunitat lingüística, amb actituds improcedents -sovint tan il·legals com immorals- de treballadors públics, amb una manca de formació d'una part dels professionals o amb una absència d'informació en català, que, entre d'altres situacions, provoquen inseguretat i, de retruc, la renúncia de l'usuari a fer servir la seva llengua.

L'autocomplaença pròpia d'un autogovern que durant anys va sembla suficient no pot amagar uns nivells de deixadesa lingüística que ara es fan notar. La poca proactivitat en la política lingüística i, també cal dir-ho, un baix nivell de compromís cívic amb la llengua, han propiciat que la situació hagi arribat a uns límits insuportables.

Malauradament, fets com el de Can Ruti es reprodueixen en tots els àmbits de les nostres vides: des de la vulneració dels drets lingüístics a l'educació, als centres de treball o en comerços i restauració, entre molts altres.

És una responsabilitat inalienable de l'Administració que els ciutadans puguem exercir el dret de fer servir el català a tot arreu. La intolerable agressió que el passat 14 de novembre va patir un pacient catalanoparlant a Can Ruti exigeix, per tant, la incoació d'un expedient disciplinari per par de la direcció de l'hospital i de l'ICS a la metgessa agressora i mesures correctores i reparadores.

En cas que no sigui així o es produeixi una solució en fals, La Intersindical, serem al costat de les mobilitzacions per denunciar-ho i per defensar els drets de la ciutadania catalanoparlant a Can Ruti i a tots els àmbits públics i privats del nostre país.

Més informació: Discriminació Lingüística a Can Ruti: Un Cas de Vulneració dels Drets Lingüístics

🚩Lluitem per millorar les condicions laborals! #LluitemAmbTu

📲 Difon el missatge!

👍 Segueix-nos a:
✖️Twitter 📻Telegram 🔵 Facebook 📸 Instagram

📝 Afilia't i lluita amb La Intersindical!
📧 ics@intersindical-csc.cat