dilluns, 31 d’octubre del 2011

Els hospitals de l'ICS fan pont i ajornen proves i visites externes

Segons publica El Punt/Avui


Els centres mantenen l'atenció als pacients ingressats i els serveis urgents
La mesura persegueix l'estalvi, però els sindicats asseguren que allargarà més les llistes d'espera

Els vuit hospitals que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS) estan avui (31 d’octubre) de pont, una situació sense precedents que implica que l'activitat normal no es reprendrà fins dimecres. Durant quatre dies seguits, els hospitals funcionaran en règim de festiu: els equips de guàrdia mantenen els serveis d'atenció als pacients ingressats, així com les urgències i les intervencions urgents, però no es fan proves ni visites a les consultes externes ni tampoc operacions programades.
La direcció de l'ICS va sol·licitar fa unes setmanes als gerents dels vuit hospitals que, d'aquí a finals d'any, concentressin els permisos del personal en cinc dies de menys activitat, com ara ponts i vigílies de festiu, amb la finalitat de reduir costos –sobretot derivats de la contractació de personal suplent–. Segons l'ICS, aquesta mesura suposa un estalvi de gairebé un milió d'euros.
Tots els hospitals han inclòs el dia 31 en el seu calendari de ponts, mentre que la resta de dies en què es reduirà l'activitat es distribuiran al llarg de la setmana dels ponts de la Constitució i de la Immaculada. Tot i que, en un principi, la concentració de permisos en aquestes dates es va plantejar com obligatòria, en el cas de l'hospital de la Vall d'Hebron, la direcció va decidir flexibilitzar la mesura en vista de les protestes del personal.
Els responsables de l'ICS asseguren que la reducció d'activitat durant cinc dies no afectarà l'assistència i que, en previsió de la situació, ja fa dies que els hospitals no programen visites, proves ni operacions per a les dates establertes a cada centre. No obstant això, ha calgut desprogramar algunes cites que s'havien concertat amb anterioritat. Només a la Vall d'Hebron, se n'han reprogramat unes 800 (entre proves, visites i extraccions), la majoria de les quals, segons fonts de la direcció, es podran realitzar la setmana vinent o l'altra.
Els sindicats, a banda de criticar que l'ICS obligui els treballadors a agafar els permisos en dies concrets, consideren que l'ajornament de l'activitat allargarà encara més les llistes d'espera.
40
per cent
de pacients amb visita concertada en una data coincident amb un pont no s'hi presenten, segons l'ICS.
950.000
euros,
com a mínim, calcula l'Institut Català de la Salut (ICS) que podrà estalviar reduint l'activitat cinc dies.
Més dies amb reducció d'activitat
Bellvitge
9 de desembre i 23 de desembre (per confirmar).
Josep Trueta
5, 7 i 9 de desembre.
Trias i Pujol
5, 7 i 9 de desembre.
Vall d'Hebron
8, 27 i 30 de desembre.
Arnau de Vilanova
5 i 7 de desembre.
Joan XXIII
9 i 30 de desembre.
Verge de la Cinta
5 de desembre.
Viladecans
5, 9 i 30 de desembre (pendent de confirmació).