divendres, 11 de novembre del 2011

LA SALUT, UN DRET DE TOTS


Publicat a l'ARA

Sergi Farreras
Membre del comitè d’empresa per la Intersindical-CSC de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès 


La salut és un dret malgrat que el conseller Boi Ruiz hagi dit que “no hi ha un dret a la salut, perquè aquesta depèn del codi genètic que té cada persona, dels seus antecedents familiars i dels seus hàbits, que és el que seria l’ecosistema de la persona”. M’agradaria recordar-li que l’Estatut de Catalunya estableix el dret en matèria de salut de manera clara (article 23), com ho fa la Constitució espanyola (article 43) i, fins i tot, la Declaració Internacional dels Drets Humans (article 25). I el Govern ha de governar per facilitar que els drets dels ciutadans siguin respectats.

Acomiadar personal format, tancar quiròfans, suprimir serveis, finançar la sanitat privada i privatitzar serveis és menystenir un dels drets humans que es considera bàsic, el dret a la salut, i malmetre recursos obtinguts per mitjà d’esforços personals i col·lectius. La salut de la ciutadania no pot dependre dels beneficis que obtingui la inversió privada, que actua –lògicament- d’acord amb les lleis del mercat. Els ciutadans i els treballadors d’aquesta sanitat hem de lluitar per tal que es mantingui i no es segueixi esquinçant fins a destruir-la o deteriorar-la. El sindicat de Metges de Catalunya ha convocat una vaga el 15 i 16 de novembre. La sanitat no la formen només metges i, per tant, penso que la proposat hauria estat molt més efectiva si s’hagués consultat a tots els treballadors.
El sindicat de metges demostra, amb aquesta declaració, que actua més com un col·legi professional, que vetlla pels interessos del seu gremi, que no pas com un sindicat. No podem caure en divisions entre personal ni fomentar un classisme que ja es vol imposar per part del Govern.
La sanitat és un dret de tots i no només dels rics i la sanitat la formen diversos gremis, no només els metges. Amb unitat treballarem per una sanitat pública i de qualitat.