dijous, 24 de novembre del 2011

RETALLADES PER A TOTS ELS EMPLEATS DEL SECTOR PÚBLIC


Segons publica l’ARA

Cap treballador públic s'escaparà dels ajustos que ultima la vicepresidenta, Joana Ortega, seguint ordres del president, Artur Mas. Els tocarà als 165.000 funcionaris i als 55.000 d'empreses públiques.
Les retallades afectaran tot el sector públic. Sense excepcions. Per generar 1.000 milions el Govern implantarà noves taxes i en modificarà a l'alça d'altres però també obligarà a assumir nous "sacrificis" als seus treballadors. I de les rebaixes salarials i la retallada de beneficis socials no se n'escaparà ningú. El dia 30 es reunirà la taula general de la funció pública i allà Govern i sindicats intentaran acostar posicions al voltant de les mesures que afectaran els 165.000 treballadors que, entre funcionaris, laborals i interins, té la Generalitat.

Fonts de l'executiu van confirmar que l'ajustament també afectarà els 55.000 treballadors de les 275 empreses que estan majoritàriament participades per la Generalitat. Entre elles hi ha els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de l'Agència Catalana de l'Aigua, Gestió d'Infraestructures o Ferrocarrils de la Generalitat. A ells també se'ls va aplicar l'anterior ajust, però es va haver de negociar amb els representants sindicals de cadascuna.
Ortega va anunciar ahir davant les càmeres de TV3 que "segurament" la retallada als funcionaris per complir l'objectiu de dèficit de 1'1,3% s'aplicarà a un complement de la nòmina i "segurament" dos cops a l'any, coincidint amb les pagues extraordinàries del juny i del desembre. Tot plegat per no augmentar l'atur entre els empleats públics i pendent de les retallades que, sobre el sector a escala espanyola, pugui aplicar Mariano Rajoy. Els funcionaris es regeixen per l'Estatut de la Funció Pública. Tot i que molts estan transferits a les autonomies, l'Estat en marca les condicions laborals mínimes.
El FAS i els fons de pensions
Per no afectar tant els sous però sí "estalviar", la Generalitat actuarà sobre els beneficis socials. Així, estudia reduir significativament els dies de lliure disposició que tenen i que van a banda de vacances i dies de descans. El mateix passarà amb el Fons d'Acció Social, que també just després d'unes eleccions, les del 22-M, Mas va anunciar que retallaria. L'any passat ho va fer en un 50% i ara hi tornarà. El FAS preveu ajuts per a ulleres, pròtesis, colònies infantils, persones dependents, fertilitat, defuncions... Accedir-hi serà més difícil. I també l'any passat es va congelar l'aportació del Govern al pla de pensions dels funcionaris. El 2012 es tornarà a fer.
...
"Crec que ja ningú pot dir que en ser funcionari tens la feina assegurada"
MERCEDES TOMEO, infermera a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Diu que amb la primera retallada "ja no arribava igual que abans a final de mes". La que vindrà el 2012 amb les pagues extres la obligarà també "a retallar" algunes coses de la despesa familiar, "com activitats extraescolars o sortides". Però el que més "neguit" li provoca a Mercedes Tomeo és la inseguretat generada els últims mesos per la retallada en la sanitat pública. "Sents a parlar de mútues, de privatització i veus com tanquen plantes d'hospital que ningú diu que es tornaran a obrir en el futur, i de vegades penses que és com si la màquina de la sanitat pública s'hagués parat amb tu al mig", explica. A més dels interins i laborals que diu que ha vist anar al carrer, ara la preocupació ja és per ella mateixa. "Crec que ja ningú pot dir que per ser funcionari tens el lloc de feina assegurat", diu. "Qui et diu que no vindran demà i et diran: «Mira, aquesta planta l'ha comprada tal empresa i si vols seguir treballant aquí has de renunciar a la teva plaça»", s'explica. Treballa 12 hores al dia en dies alterns a l'àrea de 24 hores d'hospitalització d'urgències de la Vall d'Hebron, i amb la retallada el sou li ha quedat en 2.000 euros. Té plaça fixa des de fa 12 anys, però ja no se sent "tan tranquil·la com abans". "Abans veies el lloc de feina assegurat perquè sabies que el sistema et necessitava. Ara ja no tens tan clar que et necessiti".